Доступність посилання

ТОП новини

США і Японія відчинили двері для інтелектуалів, а Європа дрімає – польський міністр


Польський професор, керівник Міністерства науки та технологій інформаційного суспільства Польщі Єжи Лянґер
Польський професор, керівник Міністерства науки та технологій інформаційного суспільства Польщі Єжи Лянґер

Львів – Нові країни-члени Євросоюзу, а це, зокрема, Польща, Чехія, Словаччина, отримують удвічі менше фінансування на наукові дослідження, аніж «стара» Європа. На думку польського професора, керівника Міністерства науки та технологій інформаційного суспільства Польщі Єжи Лянґера, цю ситуацію потрібно змінювати. Польський науковець поділився своїми думками про європейську наукову політику і місце у ній України, відвідуючи Український католицький університет.

Сучасний світ змагається не за родовища нафти, а за високоосвічених людей. Власне розум є найбільшим багатством сьогодення. Однак у той час, коли США та Японія відкрили двері для інтелектуалів з усього світу, Європа дрімає, наголосив у своїй доповіді польський професор Єжи Лянґер.

За його словами, якщо Європа не прокинеться, то стане непотрібною і слабкою.

Молоді поляки мандрують світом

Сьогодні найбільша кількість молодих освічених людей прибуває у Західну Європу з Польщі, України та інших посткомуністичних країн. Кожен десятий студент у європейських вишах – із Польщі, таку статистику навів професор.

Головною проблемою Євросоюзу, за його словами, є те, що у європейських університетах готують високоосвічених фахівців, але вони не мають подальшого шляху розвитку, тому що Європа не вміє використовувати розум.

«Півмільйона молодих поляків щороку виїжджає у США. Ми їх вивчаємо, вкладаємо гроші в освіту і вони їдуть. Чому? Бо там вони мають необмежені можливості, поки дрімає Європа, – говорить польський науковець. – Європа мусить щось запропонувати молодому поколінню, має сконцентруватись на важливих справах, подбати про місця праці для молодих людей, гарантувати кращу і більш оплачувану роботу. Це не лише проблема України, що люди виїжджають у Польщу, це є проблема Європи також».

Євросоюз має змінити сучасну політику в науці

Найбільше грошей серед європейських країн в науку інвестують нині Швеція та Фінляндія. Водночас, як зауважує Єжи Лянґер, із загального європейського бюджету на наукові дослідження скеровується лише 6% фінансування і це тоді, коли половина бюджету вкладається у минуле.

«Хто в Євросоюзі отримує найбільше грошей із сільськогосподарської політики? Британська королева, барон Ротшильд і ще кілька великих корпорацій. Це має бути змінено і воно зміниться, бо мають ці гроші скеровуватися у розум. Однак і ті гроші, які йдуть на науку, теж є великою сумою і їх потрібно вміти правильно використати», – наголошує Єжи Лянґер.

Професор висловив переконання, що невдовзі і українська наука матиме доступ до європейських грантів і має бути до цього готова, щоб запропонувати належні, конкурентні проекти. Адже кілька років тому Польща пройшла цей шлях і єдиний спосіб був ходити на лекції і вчитися.

Західна Україна, зауважує польський міністр, не мусить вступати в Європу, бо вона вже у ній є, а формати і документи таки будуть підписані. Львів не має оглядатись на центр, а зосередитись на регіональному розвитку. Це місто університетів має порівнювати себе з університетським середовищем загальноєвропейського зразку. Прикладом може стати Вроцлав, де основна увага місцевої влади зосереджена на інтелекті і гроші вкладають саме у розвиток науки.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG