Доступність посилання

ТОП новини

Влада Януковича ризикує все більше й більше (європейська преса)


Прага – Європейські видання наводять думки експертів з приводу дводенного державного візиту Президента Януковича до Польщі, серед яких виділено зауваження про відсутність в декларації, підписаній Януковичем і його польським колегою Коморовським, визначення «стратегічної співпраці» між двома сусідніми країнами, а також те, що лише після відвідин 25 столиць інших країн Янукович нарешті прибув до Варшави, щоб спробувати реанімувати забуту на довгий час активну співпрацю з Польщею. Низка відомих міжнародних експертів наголошує, що хвиля ризиків для нинішньої влади у Києві наростає, і це відбувається на тлі ускладнення стосунків із Росією та ЄС і посилення політичного та соціального напруження всередині України.

Польська «Ґазета Виборча» називає державний візит Президента Януковича до Польщі «реактивацією», тобто спробою після року паузи у стосунках між двома країнами знову набрати темпи у співпраці між Києвом та Варшавою. Янукович, як пише польське видання, знову змушений був повертатися до військової співпраці між Польщею та Україною, закликати польських колег до підтримки західного, аверсного (прямого), напрямку роботи нафтогону «Одеса – Броди», не кажучи вже про тіснішу співпрацю в організації проведення Євро-2012. Хоча публічно Президент України і намагався у Варшаві відкидати критику про відступ його влади від демократії і переслідування опозиції, все ж, як інформує «Ґазета Виборча», «за зачиненими дверима польська сторона наголосила на тому, що критика за відступ Києва від демократії, переслідування опозиції та незалежної преси в Україні ускладнює Варшаві лобіювання українських інтересів у ЄС». Газета також додала, що «зроблено це було польською стороною таким чином, щоб українська сторона не винесла враження, що її нібито повчають».

Відомий західний експерт з українських проблем Річард Балмфорт стверджує на сторінках аналітичного відділення агенції «Ройтерз», що головні політичні ризики України, як всередині держави, так і у зовнішній політиці, наростають. Цей автор має на увазі «ознаки невпевненості Києва щодо його зобов’язань стосовно економічних реформ, і МВФ тепер прискіпливіше вивчає ці зобов’язання на кшталт тієї ж пенсійної реформи, перш ніж зробити наступний крок до виділення Україні чергового траншу з 15-мільярдного кредиту в сумі понад півтора мільярда доларів». Гальмування з виконанням зобов’язань перед МВФ збігається з наростанням політичного напруження внаслідок спроб влади Януковича переслідувати колишнього Прем’єр-міністра, одного з лідерів опозиції Юлію Тимошенко, зауважує західний аналітик. Балмфорт також вважає, що труднощі з економічними реформами пов’язані з побоюванням влади у Києві перед наростанням масштабів соціальних протестів, як, наприклад, виступи десятків тисяч малих і середніх підприємців у Києві проти неефективного і дискримінаційного проекту Податкового кодексу. У зв’язку з тим, що після візиту російського прем’єра Володимира Путіна до Києва у жовтні 2010 року загальмувалися газові переговори з Москвою, західний експерт із «Ройтерз» не виключає нового наростання напруженності з газовими платежами Києва Росії та посилення тиску Москви на Україну стосовно злиття газових активів. Річард Балмфорт також наголошує, що в Києві так і не змогли переконати міжнародних інвесторів у покращенні інвестиційного клімату в Україні, про що свідчить скандал із тиском Генпрокуратури на міжнародних власників «Арселор-Міттал» у Кривому Розі та непрозорі ігри довкола приватизації «Укртелекому». Балмфорт дивується, що в Києві не розуміють, як, завдяки тиску на неї, процвітає Юлія Тимошенко – «популіст, емоційний промовець, який може вивести на вулиці тисячі людей». У цьому аналізі також наголошено, що влада Януковича за рік свого існування не досягла якихось значних успіхів у європейській інтеграції, хоча вона нібито є одним з головних пріоритетів української влади. Все це породжує все більшу критику уряду Януковича з боку США та ЄС, як зауважує цей міжнародний експерт напередодні річниці обрання Віктора Януковича Президентом України.

Московська «Нєзавісімая газета» наводить думки низки експертів, які не виключають можливості зриву Києвом дуже вигідного 3-мільярдного контракту на постачання військової техніки і озброєнь Іракові. У матеріалі наводяться факти недолугості українських військових фахівців та організаторів із «Укрспецекспорту», їхньої ймовірної корумпованості, а також підозри експертів з приводу того, що конкуренти України у постачанні зброї, насамперед, Росія, не втрачають сподівань і тут завдати удару по іміджеві нового українського державного концерну «Укроборонпром», щойно створеного Президентом Януковичем.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG