Доступність посилання

ТОП новини

Янукович відправляє «бідних» вояків у Кот-д’Івуар


Київ – Верховна Рада схвалила рішення Президента про відправлення українського контингенту для участі в операції ООН в африканській республіці Кот-д'Івуар. Опозиція засудила це рішення парламентської більшості, зазначивши, що українських вояків відправляють не на миротворчу операцію, а на справжню війну.

Для підтримання операції ООН до Кот-д’Івуару направлять 60 українських військових із числа миротворчого контингенту, який діє у Ліберії, на період до трьох місяців. Загонові мають додати три бойові вертольоти.

Обґрунтовуючи необхідність скерувати до Кот-д'Івуар вертолітний загін, міністр оборони Михайло Єжель зазначив, що «основними завданнями групи бойових вертольотів будуть: демонстрація сили, супроводження конвоїв, повітряне спостереження та патрулювання».

«Такий крок стане суттєвим політико-дипломатичним важелем для просуванням національних інтересів у рамках ООН», – зазначив міністр оборони.

Миротворців відправляють воювати?

Натомість голова парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони Анатолій Гриценко різко засудив таку ініціативу керівництва держави.

«Це перший бойовий підрозділ – не миротворчий. Це ударні вертольоти. Це пряма загроза нашим солдатам. Із понад 40 країн, які мають контингенти в Ліберії та Кот-д’Івуарі є, як мінімум, 10, які мають бойові вертольоти – але туди не направляють... Вони поважають і шанують життя своїх солдат», – наголосив Гриценко.

Віце-спікер Верховної Ради Микола Томенко зазначив, що, за даними МЗС України, для військового контингенту існує пряма загроза опинитися в епіцентрі бойових дій. Опозиційні депутати наголошували, що влада нестиме відповідальність за загибель українських військових.

Натомість Голова Верховної Ради Володимир Литвин закликав опозицію утриматися від експресивних заяв і подивитися на речі прагматично.

«Давайте будемо відверто говорити, – зазначив спікер. – За всієї нашої бідності, якщо буде в два з половиною рази збільшене фінансування, то туди будуть в черзі стояти. І ви це прекрасно розумієте».

Ціна блакитного шолому

Політолог Віктор Небоженко вважає, що подібним чином українська влада хоче компенсувати критику на свою адресу у згортанні демократії та проблемах зі свободою слова.

«Це спроба показати Заходові: так, ми маємо проблеми з демократією та корупцією, але дотримуємося міжнародних зобов'язань і беремо на себе нові. Іншого інтересу я тут не бачу. Зовнішньополітична та зовнішньоекономічна діяльність України в країнах третього світу за останні роки сильно ослабла. Зрештою, Кот-д'Івуар – це не просто небезпечне, а надовго небезпечне місце», – зауважив Віктор Небоженко.

За словами члена міжнародної асоціації «Солдати миру», голови спілки поліцейських миротворців України Юрія Козленка, миротворці несуть службу виключно на добровільних засадах.

«Є набагато більше заяв на участь у миротворчій операції, ніж місць, – зауважує він. – Люди знають, про що йдеться. Вони отримують достатню інформацію і достатню підготовку. Українські миротворці в усіх країнах служать на наступних умовах: за ними зберігається платня. А відповідно до умов місії їм платять кошти за відрядження. Вони різні в різних обставинах. Компетентна комісія ООН ретельно рахує: який ризик».

Юрій Козленко не побажав говорити про середню суму платні миротворцеві. Утім, відомо, що середню зарплату миротворця мають підвищити із 700 до 1760 доларів.

Колишня французька колонія Республіка Кот-д'Івуар є одним із найбільших експортерів какао-бобів. За даними ООН, після президентських виборів, що відбулися наприкінці минулого року, ситуація в цій африканській країні на межі громадянської війни. Внаслідок зіткнень там загинуло понад 170 осіб. Відповідальність за зіткнення ООН покладає на прихильників Лорана Гбагбо, який відмовляється визнати поразку на президентських виборах та піти у відставку. Співтовариство країн Західної Африки закликає його відмовитися від влади та погрожує зовнішнім втручанням.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG