Доступність посилання

ТОП новини

Кролівець: рекомендаціями ЮНЕСКО щодо Софії крутять, як циган сонцем


Голова Всеукраїнської асоціації музеїв і заповідників Сергій Кролівець заявляє, що українські чиновники маніпулюють рекомендаціями ЮНЕСКО щодо Софії Київської і Києво-Печерської лаври.

«Я працював з експертами ЮНЕСКО, які приїжджали і в 2009 році, і в 2010 з ними зустрічався. Таких рекомендацій, які передбачають об’єднання двох заповідників, немає, оскільки це суперечить духу міжнародної організації ЮНЕСКО, бо це втручання у внутрішні справи України», – заявив Кролівець в ефірі Радіо Свобода.

За його словами, спеціалісти ЮНЕСКО, ІКОМОСу (Міжнародної ради зі збереження пам’ятників і пам’ятних місць) дають «одні рекомендації – рекомендації управління». «Вони говорять про потребу єдиного документа, єдиного плану до управління святинями України, які включені до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Є Паризька конвенція, яку Україна ратифікувала 1972 року, яка потім дала можливість країні номінувати об’єкти до списку всесвітньої культурної спадщини. Це міжнародне законодавство, яке добровільно взяла до виконання держава Україна. Вона дала гарантію, що буде оберігати об’єкти всесвітньої культурної спадщини так, як це відповідає міжнародним правовим нормам», – сказав голова Всеукраїнської асоціації музеїв і заповідників.

Зі свого боку, перший заступник голови Державної служби з питань національної культурної спадщини Віктор Вечерський в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що питання перепідпорядкування Софії Київської входить до рекомендацій міжнародних експертів.

«І собор Святої Софії з прилеглими монастирськими будівлями, і Києво-Печерська лавра є пам’ятками всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. При чому вони входять у цей список ЮНЕСКО як єдиний об’єкт, під одним номером. І скільки ми вже спілкуємося зі спеціалістами центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, Міжнародної ради з питань визначних місць, вони ніяк не можуть зрозуміти, як це може бути єдиний об’єкт у підпорядкуванні двох різних відомств – культури і будівельного. Бо Софія Київська як заповідник завжди перебувала в підпорядкуванні спершу Держбуду України, потім – Міністерства регіонального розвитку й будівництва. Тому те, що зараз розглядається таке питання, є прямим наслідком вимог міжнародної спільноти, щоб Україна впорядкувала систему управління об’єктом всесвітньої спадщини і щоб хтось один ніс відповідальність за стан цих пам’яток і буферної зони», – сказав Вечерський.

За його словами, спротив цьому процесу пов’язаний з непорозуміннями. Перший заступник голови Державної служби з питань національної культурної спадщини також запевнив, що зміни, ініційовані чиновниками, «не будуть на гірше, вони будуть на краще».

Вчора колектив Софії Київської звернувся з листом до Президента Януковича, в якому закликав не допустити знищення пам’яток заповідника.
XS
SM
MD
LG