Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровські виші починають змагання за абітурієнтів, яких обмаль


Дніпропетровські ректори Олександр Величко і Олександр Пшинько
Дніпропетровські ректори Олександр Величко і Олександр Пшинько

Дніпропетровськ – У Дніпропетровську цього року абітурієнтів буде вп’ятеро менше, ніж торік. Дасться взнаки демографічна «яма» 1994–95 років. Відтак вступна кампанія може перетворитись із боротьби абітурієнтів за місце у виші на боротьбу навчальних закладів за абітурієнта. Вищі навчальні заклади міста суттєво скоротять бюджетні місця. І все ж дефіциту вступників не уникнути.

Школи Дніпропетровська нинішнього року готуються випустити понад 2 тисячі одинадцятикласників. Це кількість бюджетних місць 2010 року у двох вишах Дніпропетровська – металургійному і транспортному університетах. Якщо держзамовлення цього року не скоротити, кажуть у вищих навчальних закладах, то можна залишитись із порожніми навчальними аудиторіями.

Національна металургійна академія України, що в Дніпропетровську, просить профільне міністерство зменшити держзамовлення приблизно на 40 відсотків. Число студентів-першокурсників скоротять передусім за рахунок юристів та економістів, яких надмір, говорить ректор академії, голова Ради ректорів Дніпропетровської області Олександр Величко.

«У цій ситуації ми маємо зберегти інженерну підготовку для реальної економіки. Коли ми готували пропозиції міністерству, то не стали чіпати металургію, механіку, матеріалознавство та інші технічні спеціальності. Не може готуватися в кожному виші ціла гвардія економістів, юристів і фінансистів», – вважає ректор.

Не проґавити шанс: вступити до вишу удвічі легше

У вишах підрахували: цього року шанси на вступ до закладів вищої школи у дніпропетровських абітурієнтів удвічі-втричі більші, ніж торік. На одне місце в середньому претендуватиме не шестеро, а двоє людей.

Дніпропетровський національний університет залізничного транспорту бере на навчання молодь із усієї України. Досі, зізнається ректор Олександр Пшинько, більше були раді випускникам міських шкіл: їх вважають сильнішими та більш підготовленими. Цього ж року почали активну рекламно-інформаційну кампанію на периферії.

Виші обіцяють абітурієнтам покращити якість освіти. Адже навантаження на одного викладача тепер складатиме в середньому не 12, а 10 студентів, отож уваги молоді буде більше, зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода ректор залізничного університету Олександр Пшинько.

«Щодо сільських шкіл – окрема розмова, там роботи непочатий край. Наступного року, оскільки число вступників менше і навантаження на викладачів менше, то кожен викладач зможе приділяти більше уваги студентам. Відтак і потенціал самого студента має бути вищим. Я на це сподіваюсь, а життя покаже», – сказав ректор.

Потерпіти тільки один рік

В управлінні освіти та науки Дніпропетровської міської ради сподіваються, що демографічна прогалина буде відчутною у вищій освіті тільки цього року. Наступного року абітурієнтів знову буде вдосталь, каже в інтерв’ю Радіо Свобода заступник начальника міськуправління Любов Башкатова.

«Єдина причина – демографічний спад, який був по всій Україні. Наступного року в місті вже буде 7 тисяч випускників. Тобто ситуація буде вирівнюватись», – вважає заступник начальника управління освіти.

Попри скорочення кількості першокурсників, вищі навчальні заклади Дніпропетровська обіцяють зберегти штат викладачів. Кваліфіковані кадри з денної освіти перекинуть на інші напрямки, приміром, на підготовку магістрів міжнародного зразка. Активніше запрошуватимуть на навчання й іноземців.

Підраховують у вишах і фінансові втрати від зменшення числа контрактників. Можливо, кажуть, на якийсь час треба буде забути про ремонт деяких корпусів та оновлення обладнання.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG