Доступність посилання

ТОП новини

Чиновник МЗС: Вигадки проти Януковича направлені проти реформ (світова преса)


Прага – У світовій пресі щодня з’являється чимало досить гучних матеріалів про Україну. В одних українські чиновники з МЗС намагаються захистити владу Президента Януковича від, мовляв, вигадок проти українського лідера, щоб нібито зашкодити таким чином реформам в Україні. Інші видання критикують українську опозицію, зокрема статтю Юлії Тимошенко в «Москоу Таймз» про події в Єгипті. Оглядачі також звертають увагу на посилення владного тиску на родину Голови Верховного Суду України Василя Онопенка. У світових газетах не оминули й тему нормування продажу продуктів харчування в Україні.

Брюссельське видання EUObserver оприлюднило коментар Олега Волошина у відповідь на попередню публікацію видання, де не виключалося, після санкцій Брюсселя проти Мінська, введення відповідних санкцій ЄС щодо України. Керівник служби інформації МЗС України Олег Волошин написав, що критика на адресу влади Януковича у Києві і заклики опозиції та журналістів до запровадження санкцій Заходу проти представників української влади є нічим іншим, як «вигадками проти Януковича, що мають на меті зашкодити реформам в Україні». У цій «антиукраїнській ініціативі» Волошин звинувачує переважно представників БЮТ. За словами чиновника з МЗС, у Києві всі твердження про обмеження демократії в Україні, про порушення тут людських прав, абсолютний контроль влади над парламентом, тиск на журналістів, судові переслідування опозиції, є нічим іншим, як вигадками, «не підтвердженими насправді і направленими на підрив довір’я міжнародної спільноти та спробами переконати її у тому, що Україна стає якоюсь поліцейською державою». «А фактично, – стверджує пан Волошин у коментарі в EUObserver, – те, що сталося в Україні, можна назвати одним словом: стабілізація». Олег Волошин зауважує, що хаос і корупція панували в Україні під час помаранчевої влади, що призвело до конфліктів із Росією та втрати довіри до України у світі, а нині влада Януковича, за його словами, виконує вимоги ЄС до Києва у питаннях стабілізації стосунків із Росією, економічних реформах, у боротьбі з корупцією. Волошин називає самі спроби закликати до санкцій проти України «абсурдними», бо намагання декого, за словами речника МЗС, «керувати міжнародною думкою на шкоду перебігу реформ в Україні є для цих сил втратою будь-якої перспективи».

Менше відоме загалові канадське видання The Kremplin Stooge критикує одного з лідерів української опозиції Юлію Тимошенко за її намагання використати події в Єгипті для того, щоб лише «надихнути українців скинути нинішню владу в Україні». Мається на увазі стаття Тимошенко у «Москоу Таймз» під назвою «Зраджена революція». Видання критикує Тимошенко за невизначеність позиції в даній статті, відсутність самокритичності та суб’єктивне розуміння демократичних процесів. Автор статті багато розмірковує на тему, як «біографія Юлії Тимошенко співвідноситься з її словами» і зауважує: «слова пані Тимошенко про українських багачів багато в чому справедливі, та звучали б вони ще краще, якби сама пані Тимошенко не належала до них». Стаття в канадському виданні завершується тим, що проблема з риторикою (Тимошенко) полягає інколи у відсутності хоча б якоїсь реальної аргументації, вона може служити прикладом полум’яного пустослів’я».

Російська «Комерсант» інформує, що Голова Верховного Суду України Василь Онопенко бачить у кримінальному переслідуванні його дочки політичні мотиви. Газета публікує деякі дані про нібито «шахрайство» Ірини Онопенко, яка заборгувала Банку регіонального розвитку близько півмільйона доларів, хоча Василь Онопенко спростовує це і заявляє про політичні мотиви чергової кримінальної справи проти його родини. Газета також повідомляє, що дочка Голови Верховного Суду перебуває нині за кордоном.

Московська «Нєзавісімая газета» пише про намагання українського уряду «нормувати продаж деяких продуктів харчування» на кшталт гречаної крупи і наводить думки експертів, котрі висловлюють занепокоєння щодо виникнення ажіотажного попиту на окремі продукти харчування і загострення невідповідності оптових і роздрібних цін на харчі з директивами і прогнозами влади у Києві.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG