Доступність посилання

ТОП новини

61-й Міжнародний кінофестиваль у Берліні відкривають вестерном


Що робити в холодному, мокрому, вітряному Берліні в середині лютого? Правильно – йти в затишний кінотеатр. Тим більше, що в ці дні цікавих фільмів не бракує. У німецькій столиці розпочинається 61-й Міжнародний кінофестиваль. Цього разу на «Берлінале» покажуть 400 стрічок із майже 60 країн світу.

На площі Марлен Дітріх перед палацом «Берлінале» вже давно розстелили червоний килим. Вздовж нього юрмиться натовп, що складається з фанатів кіномистецтва й полювальників за автографами. Усі вони чатують на кінозірок. Цього разу багатогодинне чекання за складних погодних умов може виправдатися вже в перший вечір роботи кінофестивалю.

На червоному килимі очікують цілу низку відомих особистостей світового масштабу: американських братів-режисерів Джоела й Етана Коенів, лауреата премії «Оскар» Джефа Бріджеса й голлівудських акторів Джоша Броліна й 14-річну Гейлі Стейнфелд.

На відкритті фестивалю, куди запросили 1600 гостей, покажуть вестерн «Залізна хватка». Ця стрічка, що демонструється поза конкурсною програмою, є римейком фільму «Маршал», знятого 1969 року легендарним Джоном Вейном.

Ще перед офіційним відкриттям директор «Берлінале» Дітер Косслік зауважив: «Можу запевнити, що фільм братів Коенів, незважаючи на Джефа Бріджеса й усю атмосферу «дикого Заходу», є фільмом для жінок, справжнім фільмом для жінок. Саме це й робить його таким привабливим».

Поодаль від мейнстріму

Якщо взяти конкурсну програму, то нинішній «Берлінале» є дещо стрункішим, ніж його попередники: лише 16 фільмів змагатимуться за Золотого й Срібного Ведмедів, 13 з яких є світовими прем’єрами. У конкурсі буде представлена й Україна. Щоправда, йдеться не про чисто українське виробництво, а про українсько-російсько-німецьку стрічку «У суботу» відомого на пострадянському просторі режисера Олександра Міндадзе. Стрічка розповідає про сприйняття молоддю Чорнобильської катастрофи.

Впадає в око той факт, що конкурсну програму «Берлінале» визначають не великі голлівудські стрічки з великим стартовим потенціалом, а незалежне кіно зі США, Європи та Латинської Америки.

Як зауважують оглядачі, організаторам фестивалів стає дедалі складніше роздобувати сенсаційні фільми, оскільки конкуренція не спить: до Берліна, Канн, Венеції додалася ціла низка нових кінофестивалів – Рим, Абу-Дабі, Доха, Дубай, Маракеш.

Крім того, «Берлінале» не платить кінозіркам за виступ акторів. І все ж таки чимало з них щоразу із задоволенням приїздять до німецької столиці. Цього року очікується й поп-дива Мадонна. Вона має намір представити у вузькому колі кінопрокатників свій другий кінопроект «W.E.». У ньому йдеться про любов між англійським королем Едвардом VIII і простою жінкою Валліс Сімпсон.

Тривимірне кіно завойовує артхаус

Організатори кінофестивалю в Берліні не забули й про досягнення техніки. І до «Берлінале» докотилося тривимірне кіно. «Ми ще ніколи не показували тривимірного кіно. І от тепер ми продемонструємо відразу три такі стрічки. Таким чином глядачі отримають уявлення, що можна робити з тривимірним зображенням не тільки в мейнстрімі, але й у галузі, наприклад, артхаусного кіно», – сказав директор «Берлінале» Дітер Косслік. Для цього фестиваль закупив дві тисячі спеціальних стерео-окулярів.

Золотих і Срібних Ведмедів роздаватимуть 20 лютого. Міжнародне журі цього року очолила італійська акторка Ізабелла Росселіні. А от крісло Джафара Панагі, якого теж запрошено до роботи журі, залишатиметься порожнім. На батьківщині, в Ірані, цього критично налаштованого до влади режисера засудили до тюремного ув’язнення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG