Доступність посилання

ТОП новини

Чи бути справді вільному товарообігу між Україною та ЄC?


Київ – Цього тижня триває вже п’ятнадцятий раунд переговорів між Україною та ЄС щодо угоди про зону вільної торгівлі. Представники Євросоюзу оптимістично заявляють, що до кінця 2011 року угода з Україною буде підписана. Європа обіцяє лібералізацію до 96% товарних потоків. Водночас українська сторона говорить, що лібералізація на ділі торкнеться лише тих товарів, які відповідатимуть високим європейським стандартам. Крім того ЄС не поспішає з лібералізацією товарообігу щодо цілої низки української продукції.

Угода про зону вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом може бути підписана вже до кінця року. Про це заявив керівник переговорної групи від Європейської комісії Філіп Куїссон.

«Десь у 2013 році завершиться цілковита ратифікація угоди. До того часу буде перехідний період для України. Адже ми знаємо, що зараз Україна ще не готова до впровадження угоди, тому ми повинні дати Україні транзитний період для вирішення питання з квотами і тарифами, – наголосив Куїссон. – Впровадження угоди про зону вільної торгівлі – це робочий процес , який триватиме 5-10 років».

Після цих кроків, переконаний Куїссон, Україна буде інтегрована в європейський економічний простір.

Без квот та мита, але лише за дотримання високих стандартів

Керівник європейської переговорної групи говорить, що обидві сторони залишаються максимально амбітними. Зокрема, щодо торгівлі товарами, за словами Куїсона, вже зараз домовились про лібералізацію 96% торгових потоків. Тобто, товарообіг відбуватиметься без жодних квот та мита. Крім того Європейський Союз пропонує Україні нульове мито та нульові квоти на всі українські промислові експортні товари, зазначив Філіп Куїссон.

Водночас, по 20% продовольчих товарів продовжується дискусія. Заступник міністра економіки України, керівник переговорної групи від України Валерій П’ятницький говорить, що лібералізація товарних потоків торкнеться лише тих товарів, які будуть відповідати стандартам якості та безпеки Європейського Союзу.

«Якщо товари не відповідають тим чи іншим стандартам та вимогам, ця продукція нікому не буде потрібна. Ми витратимо багато ресурсів, можливо створимо нові робочі місця, а не буде жодного результату цієї роботи», – зазначив П’ятницький.

Україна стоїть на захисті своїх економічних інтересів

Крім того, щодо цілої низки чутливих для України сегментів товарообігу, наприклад, таких, як м'ясо-молочна продукція, домовленостей ще не досягнуто. Європейський Союз наполягає на тарифних квотах при ввезені таких товарів. Українська ж сторона наполягає на перегляді цього пункту. Зокрема, Прем’єр-міністр України Микола Азаров зазначив, що квоти й вільна торгівля несумісні.

Тим часом Президент України Віктор Янукович наголосив, що українська сторона повинна «захищати національні інтереси» в перебігу переговорів із Європейським Союзом про створення зони вільної торгівлі.

Українська сторона, так само як і Євросоюз, виступає за якнайшвидше узгодження всіх суперечливих пунктів і підписання угоди вже цього року.

Однак, за прогнозами фахівців, обговорення й ухвалення документа може затягтися щонайменше до кінця 2011 року. Необхідно узгодити ще безліч пунктів. На думку експертів, про підписання угоди вже цього року не може бути мови.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG