Доступність посилання

ТОП новини

Черновецький буде мером Києва доти, доки матиме натхнення – Азаров


Київ – Мер Києва не планує йти у добровільну відставку, а Партія регіонів не намагатиметься прибрати його з посади силоміць. Про це стало відомо з останніх заяв самого Леоніда Черновецького та Прем’єр-міністра України Миколи Азарова. Тим часом в опозиції кажуть, що в такій ситуації немає нічого нового, оскільки Партія регіонів та Блок Черновецького завжди мали партнерські стосунки.

Повернення до Києва Леоніда Черновецького дозволило знайти відповіді на запитання щодо його власного майбутнього та щодо подальшої долі посади міського голови. Зокрема, Прем’єр-міністр Микола Азаров запевнив, що доки Леонід Черновецький налаштований працювати, він буде працювати, як, власне, того і вимагає законодавство. Сам мер Києва каже, що не надасть киянам можливості достроково обрати нового міського голову.

«Доки керівництво Києва буде генерувати здебільшого позитивні рішення, я не дам нікому дестабілізувати ситуацію проведенням дочасних виборів мера. Водночас, я буду вимагати від влади припинити шельмування мене як політика та голови Київської міської ради. Мером я нині можу називатися лише умовно», – заявив Черновецький в інтерв’ю «5-му каналу».

Від присутності Черновецького мало що міняється – депутат Київради

Депутат Київради від Блоку Черновецького Алла Шлапак заявила Радіо Свобода, що Микола Азаров повівся некоректно, висловлюючи свою згоду щодо подальшого перебування Леоніда Черновецького на посаді.

«Кабінет Міністрів не має повноважень щодо контролю за міськими, селищними та сільськими головами – це щодо заяви. Що стосується приїзду Леоніда Михайловича, то він для мене завжди залишався на роботі, тому що він завжди в курсі того, що відбувається, ми з ним постійно на телефонному зв’язку і справи киян завжди на першому місці», – наголосила Шлапак.

Тим часом, в опозиції заявляють, що влада домовилася з Леонідом Черновецьким.

«Це єдина команда, як була єдиною командою у Київраді – Блок Черновецького і Партія регіонів, так вона і продовжує вирішувати питання. Тільки тепер Партія регіонів – це старший партнер, а Блок Черновецького йде у фарватері», – зауважила у розмові з Радіо Свобода керівник фракції Блоку Юлії Тимошенко у Київраді Тетяна Меліхова.

Черновецький залишається на своїй посаді лише формально – Матвієнко

Політичний експерт Костянтин Матвієнко також вважає, що примирення Леоніда Черновецького з Партією регіонів було лише справою часу.

«Останні зміни у законодавстві фактично позбавили київського міського голову виконавчих повноважень. Отже, є пан Попов, який буде здійснювати виконавчі повноваження, Київська міська рада перетворюється на формальний орган, і, відповідно, Черновецький перетворюється на формального спікера Київської міської ради, який обраний киянами. Тому, звісно, вибори у Києві Партії регіонів не вигідні – в Києві Партія регіонів поки що не може виграти виборів. Відтак, зіц-голова, трошки кумедний, трошки дивний, цілком влаштовує Партію регіонів і принижує киян», – зазначив Матвіенко.

Дата наступних чергових виборів міського голови Києва залишається дискусійною. Представники різних політичних сил називають і 2012-й, і 2013-й і 2014 роки.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG