Доступність посилання

ТОП новини

Водійські посвідчення з обмеженим терміном


Українським водіям можуть обмежити термін дії посвідчення на 5-20 років. Ці зміни у порядку видачі таких документів пропонує Державтоінспекція. У міліції нововведення обґрунтовують європейською практикою. Чи варто її запроваджувати в Україні? Чи не пошириться при цьому бюрократична тяганина і купівля водійських «прав»? І наскільки видають ці посвідчення в країнах ЄС?

Як зазначать в українському ДАІ, у всіх державах Західної Європи, Америки та більшості країн колишнього Радянського Союзу обмежили термін дії національних посвідчень водія. У більшості держав його видають на десять років, зокрема у Росії, Білорусі, Молдові, Латвії, Литві та Естонії.

Взагалі основним документом, який регулює міжнародний дорожній рух, є міжнародна Конвенція про дорожній рух, до якої офіційно приєдналася і Україна. І обов’язковою інформацією, яка повинна бути у посвідченні водія, є дата закінчення строку дії цього документа. Така вимога є обов’язковою з 29 березня нинішнього року (до того вона була рекомендацією), поінформував начальник відділу Центру безпеки руху Державтоінспекції України Євген Макаренко.

«Річ у тому, що згідно з міжнародною Конвенцією, треба встановити термін дії посвідчення водія (5, 10 чи 20 років). Загальна європейська практика – це 10 років. Зараз готуються зміни до Постанови Кабінету Міністрів. Цей проект винесений на обговорення і розміщений на сайті Департаменту ДАІ», – розповів Євген Макаренко.

Строкові водійські посвідчення – безмежна паперова бюрократія?

Водійські права людина має отримати один раз у житті: склав іспит на знання правил дорожнього руху – можеш керувати машиною, вважає Віктор Швець, голова парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Ініціатива ДАІ про строкові водійські посвідчення, на його думку, лише збільшить паперову бюрократію.

«Якщо людина порушує правила, то повинен бути якийсь механізм, який би дозволив позбавити цю людину цих прав, щоб більше не порушувала – це з одного боку, а з іншого, якщо є така необхідність, ще раз перевірити, наскільки людина досконало володіє правилами. Але в такому масовому порядку проводити постійні перездачі екзаменів, оскільки це буде пов’язано з тим, що права будуть видаватися на певний термін, я вважаю, що це недоцільно», – сказав Віктор Швець.

Заміну обіцяють здійснювати поступово та й іспити складатимуть не всі

Якщо термін дії посвідчення обмежать, це не означає, що всім водіям, котрі давно мають «права», треба мерщій іти до Міжрегіонального відділення реєстрації ДАІ й продовжувати їх, запевняє начальник відділу Центру безпеки руху ДАІ Євген Макаренко. Він також додає, що не варто лякати водіїв обов’язковим перескладанням іспитів, якщо доведеться продовжувати посвідчення. Заміна посвідчень, які на сьогодні є у водіїв і не мають терміну дії, необов’язкова норма. Заміну обіцяють здійснювати поступово, за бажанням власників документів. При цьому, складання іспитів у власників посвідчень під час їх обміну робитимуть лише тоді, коли водії не сідали за кермо упродовж року.

«Поступово можна, в процесі відкриття категорій. Протягом 10 років все одно людина, дев’яносто відсотків, звертається до МРЕВ ДАІ: посвідчення водія втратили, зламали чи ще щось. Тобто, тоді видаватись уже буде посвідчення водія нове зі вказаним терміном дії. При цьому, якщо водій доведе, що він останній рік керував транспортним засобом і в нього немає зауважень щодо адмінпрактики, то він платить тільки за бланк посвідчення водія і міняє посвідчення водія без іспитів», – зазначив Євген Макаренко.

Чи справді в країнах ЄС термін дії водійського посвідчення обмежений?

Обмеження терміну дії водійських посвідчень існує у низці країн Європейського Союзу. Наприклад, у Нідерландах, Італії чи Іспанії права на водіння автомобілем для всіх громадян, молодших 45, 50 років, дійсні тільки упродовж десятиліття.У таких державах як Франція, Бельгія чи Німеччина водійське посвідчення видається на все життя. Але і тут влада має намір переглянути термін дії водійських посвідчень, повідомляє кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі.

Бельгійці вже давно думають над ідеєю поновлення водійських посвідчень для людей старшого віку. Тим часом, німецький уряд нещодавно підготував законопроект, згідно з яким водійські права будуть вважатися дійсними тільки протягом 15 років. Нововведення має набрати чинності у 2013 році. Як стверджують фахівці, ця тенденція загалом характерна для всіх держав-членів Євросоюзу.

Щоправда, німецький законопроект передбачає, що після того, як 15-річний термін дії посвідчення завершиться, водій буде зобов’язаний лише подати заяву на отримання нового документа. При цьому перездача екзаменів не передбачена. У цих водіїв не вимагатимуть жодних додаткових документів, навіть медичної довідки.

Варто було б європейський досвід запозичувати, але …

Експерт Сергій Матусяк, головний редактор автомобільного тижневика «Автоцентр», підтримує пропозицію обмежити термін дії водійських посвідчень в Україні. Він теж посилається на міжнародну практику і звертає увагу на те, що зараз скасовують необхідність наявності у водіїв медичної довідки при проходженні техогляду. Наприклад, людина може отримати «права» у 16 років, строк дії у них необмежений, а тут ще й зір перевіряти необов’язково. За років 20 зір водія може погіршитися, і правила вона може підзабути. Тому варто було б і європейський досвід запозичувати, і перевіряти рівень водіїв, зауважує Сергій Матусяк. Водночас він визнає: нинішні реалії в Україні є такими, що більшість дозвільних документів мають на меті не перевірку стану здоров’я чи навичок людини.

«Звичайно, як це робиться в нашій країні, більшість дозвільних документів мають на меті кошти. Якщо це буде так, то ставлення негативне. Корупція в нас і так на такому рівні, що я не думаю, що її можна збільшити. Корупція є і в медичних закладах, які видають ці довідки, і серед даішників, які видають права та перевіряють екзамени. Так що корупція просто нікуди не дінеться»,– зауважив Сергій Матусяк.

Як повідомив начальник відділу Центру безпеки руху Державтоінспекції України Євген Макаренко, обмеження терміну дії водійських посвідчень має бути затверджене урядом. ДАІ планує подати свої пропозиції щодо цього обмеження через місяць. Потім Кабінет Міністрів України матиме змогу остаточно їх ухвалити.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG