Доступність посилання

ТОП новини

Китай став другою найбільшою економікою світу


Прага – Китайський дракон подолав новий рубіж, ставши другою найбільшою економікою світу. Таким чином Китай випередив Японію, і можливо, що через 15 років обжене й США. Про це свідчать статистичні дані, які оприлюднили сьогодні.

За показниками минулого року валовий внутрішній продукт Китаю більший, ніж у Японії. Але Японія, яка порівняно з сусідом має вдесятеро менше жителів, залишається на порядок багатшою, якщо вимірювати доходи на душу населення, що сягають 40 тисяч доларів. На цьому, коментуючи новину, наголосив у понеділок секретар Кабінету міністрів Японії Юкіо Едано.

«Хоча нас випередили за рівнем ВВП, Японія все ще має приблизно удесятеро вищі, ніж Китай доходи на душу населення. Нам треба скористатися нашою заможністю і розвитком сусідніх країн для того, щоб допомогти передати наше багатство наступному поколінню», – зазначив представник уряду.

Японія займала друге місце в світі після США за масштабами економіки протягом чотирьох десятиліть. Так було завдяки повоєнному буму, японському економічному диву, але останнім часом господарство цієї країни загальмувало розвиток. У 1990-х роках луснула бульбашка на ринку житла. Спроби уряду знизити процентні ставки і влити гроші в економіку поки залишаються без суттєвої віддачі.

Міжнародний валютний фонд минулого тижня назвав заборгованість Японії «неприйнятною» і закликав уряд негайно розв’язувати проблему. З дедалі старшим і рідшим населенням це для Токіо нелегке завдання.

Китайська економіка тим часом набирає швидкості, немов метеорит. Протягом двох останніх десятиліть ВВП Китаю зростає в середньому на 9 відсотків щороку. Це не означає, що для Пекіна все безхмарно. Зростання темпів інфляції та соціального напруження, надмірна залежність від експорту – все це серйозні виклики для лідерів КНР.

Але якщо нинішня тенденція збережеться, то економісти очікують, що Китай стане найпотужнішою економікою світу, випередивши Сполучені Штати, вже близько 2025 року.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG