Доступність посилання

ТОП новини

Нафтогін Одеса – Броди переходить на прямий режим


Компанія «Укртранснафта», що є оператором системи нафтопроводів України, почала вчора заповнювати нафтогін Одеса – Броди каспійською нафтою і транспортувати її в напрямку з Одеси до Білорусі, повідомила сьогодні прес-служба компанії.

За цим повідомленням, таким чином почате регулярне постачання каспійської нафти в аверсному, тобто прямому проектному, напрямку. Це має підвищити рівень завантаження нафтотранспортної системи України і зміцнити енергетичну безпеку держави, заявила «Укртранснафта».

Нафтопровід Одеса – Броди, збудований 2001 року, був призначений транспортувати каспійську нафту з терміналів під Одесою до Бродів і далі нафтопроводом «Дружба» чи майбутніми новими нафтогонами на захід до країн Європи. Через брак нафти він кілька років простоював, а потім був запущений у реверсному (зворотному) режимі, транспортуючи російську нафту з «Дружби» через Броди до Одеси для перевантаження на танкери.

Останнім часом Україна почала вживати заходів, щоб повернути нафтогін у прямий режим. Тим часом це стало можливе завдяки схемі постачання нафти для Білорусі, яка закуповує її у Венесуели, але на умовах «своп» (заміни), отримуючи фізично аналогічну кількість нафти іншого походження.
XS
SM
MD
LG