Доступність посилання

ТОП новини

Ісламська релігія у школах – німецький міністр тисне на газ


Майже один мільйон мусульманських дітей живе в Німеччині. Не дивно, що за таких обставин дедалі гучніше лунають голоси тих, хто вимагає запровадити в усіх школах країни офіційний фах ісламської релігії. Тепер у дискусію включився й федеральний міністр внутрішніх справ Лотар де Мезьєр. Він закликав не гаяти часу і якомога швидше розпочати викладання ісламу.

«Уроки ісламу нам потрібні зараз і всюди, а не лише, як пілотний проект», – заявив міністр внутрішніх справ Німеччини Лотар де Мезьєр, виступаючи цього тижня на з’їзді організації «Німецька ісламська конференція».

Політик висловив переконання, що запровадження такого фаху сприятиме інтеграції іноземців у німецьке суспільство. Крім того, вважає міністр, такий крок стане «ефективною імунізацією» проти екстремізму.

Досі під фахом «релігія» в німецьких школах розуміють викладання виключно католицького або протестантського віросповідання. Кількість мусульманських дітей раніше не була достатньо високою, щоб запроваджувати ще й уроки ісламу.

Останніми роками, однак, ситуація докорінно змінилася: майже один мільйон мусульман відвідує німецькі школи. І в деяких федеральних землях вже стартували пілотні проекти, в рамках яких викладається іслам. Але експерти заявляють, що цього замало.

Запобіжний захід проти екстремізму

На тому, що давно настав час перенести уроки ісламу із задніх дворів мечетей до шкіл, наполягає й професор Бюлент Учар. Він викладає ісламську педагогіку в Університеті міста Оснабрюк.

«Якщо в державних школах, у тому числі й університетах, ігнорувати релігійну освіту, то проблему таким чином не вирішити. Врешті-решт це призведе до того, що люди, які називають себе релігійними, шукатимуть відповіді на свої запитання в інших місцях. І це не завжди буде в інтересах суспільства», – застеріг науковець.

Згідно з німецьким законодавством, для викладання дітям ісламу потрібно мати так звану релігійну спільноту як комунікаційного партнера. Такою є головна передумова. Ця релігійна спільнота має визначити принципи викладання, а значить, і зміст нового шкільного фаху.

Однак у Німеччині, попри велику кількість мусульман, такої спільноти поки що нема. Бюлент Учар пояснив: «Існує відразу чотири великі ісламські союзи, кожен з яких називає себе центральним. Ці структури лише мінімально відрізняються одна від одної в теологічному сенсі. Існування чотирьох ісламських союзів пояснюється передусім політичними та етнічними причинами».

Міністр закликає не гаяти час

Враховуючи таку ситуацію, міністр внутрішніх справ Німеччини пропонує, щоб не гаяти часу, поки що працювати за перехідними правилами. Лотар де Мезьєр цілком може собі уявити співпрацю з окремими організаціями, які принаймні частково відповідають ознакам релігійної спільноти.

«Важливо якомога швидше просунутися в цій справі, що також є в інтересах мусульманських дітей», – сказав міністр.

За підрахунками експертів, дуже швидко за всього бажання ситуацію змінити не вдасться.

Нині уроки ісламу мають змогу відвідувати лише від двох до трьох відсотків мусульманських дітей, наголосив професор Бюлент Учар. Це означає, що для задоволення потреб усієї мусульманської громади потрібні тисячі вчителів. Поки що в Німеччині лише три університети, а саме – альма матер в Оснабрюку, Ерланґені та Мюнстері, вони випускають педагогів, які мають право викладати іслам у школах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG