Доступність посилання

ТОП новини

«Одеса – Броди» прокачав до Білорусі каспійську нафту


До Білорусі прибула перша партія азербайджанської нафти, повідомив прес-секретар «Білоруської нафтової компанії» Андрій Синиця.

23 тисячі тон нафти з Азербайджану щодоби прокачуватиме трубопровід Одеса – Броди через Україну до білоруського Мозирського заводу.

За угодами, Білорусь отримуватиме азербайджанську нафту через нафтопровід Одеса – Броди в аверсному режимі та одну з гілок нафтопроводу «Дружба» – у реверсному. У цьому році сторони планують прокачати до Мозирського нафтопереробного заводу 4 мільйони тон нафти.

Білорусь закуповує нафту у Венесуели, але на умовах «своп» (заміни), отримуючи фізично аналогічну кількість нафти іншого походження. Спершу це була російська нафта, яка теж ішла нафтогоном Одеса – Броди, тепер – азербайджанська.

Нафтопровід Одеса – Броди, збудований 2001 року, був призначений транспортувати каспійську нафту з терміналів під Одесою до Бродів і далі нафтопроводом «Дружба» чи майбутніми новими нафтогонами на захід до країн Європи. Через брак нафти він кілька років простоював, а потім був запущений у реверсному (зворотному) режимі, транспортуючи російську нафту з «Дружби» через Броди до Одеси для перевантаження на танкери.

Останнім часом Україна почала вживати заходів, щоб повернути нафтогін у прямий (аверсний) режим.
XS
SM
MD
LG