Доступність посилання

ТОП новини

У найближчі місяці в Україні можуть померти тисячі людей (світова преса)


Прага – Світові експерти зі Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) б’ють тривогу з приводу страждань майже півмільйона ВІЛ-інфікованих в Україні через перебої з ліками з вини корумпованих бюрократів у Міністерстві охорони здоров’я у Києві та через переслідування з боку української міліції. А в Брюсселі оглядачі звертають увагу на оптимізм європейських дипломатів з приводу ролі України у вирішенні проблеми Придністров’я шляхом надання самопроголошеному молдовському регіону нового статусу. Тим часом Міжнародний валютний фонд каже, що в Україні «краще, аніж очікувалося», але грошей поки що не дає.

Впливова американська «Вашингтон Пост» опублікувала матеріал про те, що в Україні, де лютує найбільша на всю Європу епідемія ВІЛ-інфекції, майже 400 тисяч хворих, лише за офіційними даними, стоять перед загрозою смерті через перебої з постачанням ліків. Головні винуватці – корумповані бюрократи в Міністерстві охорони здоров’я України, котрі «вимагають відкатів (хабарів) у постачальників ліків і піддають ризику тисячі людей, включно із сотнями дітей». На сьогодні, як інформує інформагентство «Ассошіейтед Пресс», закінчилися навіть препарати-замінники для ВІЛ-інфікованих. Тим часом у Міністерстві охорони здоров’я України кажуть, що «криза з постачанням насправді добра справа, бо нібито дозволяє залучати нових учасників тендерів щодо закупівлі ліків». Місцеві органи влади в Україні вже дійшли до того, що відмовляють ВІЛ-інфікованим у таких необхідних їм дозах метадону до того часу, поки ті не дадуть відповідей на цілу низку питань. Міліція влаштовує облави на ВІЛ-хворих і принизливо «рекламує» їх перед сусідами та в місцях проживання. Міністр внутрішніх справ України мотивує такі незаконні рейди міліції «збором інформації», а Генпрокуратура відмовляється взагалі пояснювати причини переслідування хворих на СНІД.

Кореспондент EUObserver Ендрю Ретман інформує про оптимізм спеціального представника ЄС на тренах пострадянського регіону та Балкан, словацького дипломата Мірослава Лайчака, який ділиться з Відня своїм оптимізмом щодо активізації переговорного процесу у форматі «5 плюс 2» щодо майбутнього самопроголошеного Придністров’я. Пан Лайчак великі сподівання покладає тут на роль України у переговорному процесі при відповідній «позитивній динаміці», яка вже нібито тут наявна. Мірослав Лайчак покладає великі надії на його візити до Києва і Москви та активізації у найближчі два місці цього процесу. Хоча, як цитує Ендрю Ретман колишнього спецпредставника з Придністров’я, угорця Калмана Міжеї, дипломати, котрі вже мали справу з цією проблемою, сповнені не таким оптимізмом щодо корумпованого Придністров’я, де стоять російські війська. «Придністров’я – дуже сумне місце, – каже Міжеї, – мені шкода півмільйона цих громадян, котрі потрапили у капкан цієї геополітичної суперечності». Угорський дипломат також бажає, щоб новий керівник закордонної політики ЄС Катрін Аштон прославилася тут «своїм проривом».

Впливова лондонська «Файненшел Таймз» інформує про перші підсумки візиту місії Міжнародного валютного фонду до Києва і цитує її главу пана Арванітіса, який каже, що зростання української економіки «краще, аніж очікувалося». Але, на думку Арванітіса, ще рано вести мову про можливість виділення чергового траншу у майже 2 мільярди доларів із 15-мільярдного кредиту МВФ для України, бо потрібні подальші переговори. Міжнародні інвестиційні компанії та банки також констатують, що результати переговорів менш обнадійливі, аніж очікувалось, «але розрив співпраці МВФ з Україною малоймовірний». Експерти також кажуть, що окрім добрих економічних індикаторів в Україні не спостерігається «покращення інвестиційного клімату».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG