Доступність посилання

ТОП новини

ВІЛ-атака: 167 тисяч українців мають ВІЛ-інфекцію


48 випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію щодня реєструють в Україні. Причому йдеться лише про інфікованих у молодому віці (від 15 до 45 років). Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я. Загалом 167 тисяч українців мають ВІЛ, з них 33 тисячі – хворіють на СНІД. І з кожним роком кількість нових випадків ВІЛ-інфекції зростає приблизно на 10%.

Але такими є офіційні дані. Експерти констатують, що реальна кількість інфікованих та хворих є удвічі більшою, і сягає півтора відсотка від кількості дорослого населення.

Смертність від СНІДу в Україні зростає


За словами голови координаційної ради «Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ-СНІДом» Володимира Жовтяка, в більшості держав, що страждають від епідемії, темпи поширення інфекції падають. Але в Україні – ситуація протилежна. Схоже становище в Європі - тільки у Росії. «Цього року офіційно стали на облік більше 20 000 українців. Торік їх було лише 18 000. У Росії приблизно така сама ситуація. І за рахунок нових випадків регіон Східної Європи є світовим лідером за темпами поширення ВІЛ-інфекції. А от у Африці, наприклад, поширення епідемії у порівнянні з минулим періодом вдалося знизити», - зазначив Жовтяк.

Одним із лідерів за поширенням СНІДу в Україні є Одещина. На 100 тисяч населення цієї області ВІЛ-інфікованими є 11 тисяч людей, а хворими на СНІД – 1164. За три минулих роки смертність від СНІДу в регіоні зросла на 43%, повідомляє одеська кореспондентка Радіо Свобода. За даними Міністерства охорони здоров’я на 1 січня 2010 року кількість померлих від СНІДу в Одеській області чи не найбільша в Україні. Поперед себе регіон пропустив лише Київську, Дніпропетровську та Чернігівську область.

Головний лікар Одеського обласного центру СНІДу Станіслав Сервецький пояснює: така статистика в першу чергу пов’язана із історією розвитку епідемії СНІДу в Україні. Одеська область була одним із перших регіонів, в якому 1987 році з’явилася ВІЛ-інфекція та почав поширюватися СНІД.

На думку пана Сервецького, епідемія СНІДу є явищем у першу чергу соціальним, а її медична складова становить лише 10%: «Ми змушені мати справу із наслідками ВІЛ-інфекції, тобто захворюваністю на СНІД та смертністю від СНІДу. Це нам вдається добре. А от поширення ВІЛ-інфекції залежить від рівня соціального розвитку людей. Люди не слідкують за станом власного здоров’я, не користуються засобами контрацепції, практикують часту зміну партнера та вільну сексуальну поведінку – це й сприяє епідемії», - пояснює лікар.

Щоб пригальмувати темпи росту епідемії в Одеський області, лікарі розраховують на освітні програми в навчальних закладах, від шкіл і до вишів. До того ж пан Сервецький наголошує: пройти тест на СНІД можна в будь-якому кабінеті довіри на базі районних поліклінік Одеської області. Однак, за даними МОЗу в минулому році в Одеській області із населенням у 2,4 мільйони на СНІД перевірилися лише 149 тисяч осіб.

Єдині регіони в світі, де кількість ВІЛ-інфекцій зростає


Щодня в Україні від хвороб, викликаних ВІЛ-інфекцією, помирає у середньому 50 людей, повідомляє Оксана Царенко, спеціаліст зі зв'язків з громадськістю та пресою Об'єднаної Програми ООН з ВІЛ/СНІДу в Україні. За перші шість місяців цього року смертність від таких хвороб зросла, порівняно з торішніми даними, на тридцять відсотків. «На глобальному рівні випадки нових інфікувань зменшились з 2001 року на 17 відсотків. У п’ятнадцяти найбільш постраждалих від ВІЛ-СНІД країнах, що стикаються зі значно серйознішими економічними проблемами, ніж Україна, поширеність ВІЛ зменшилася на понад 25 відсотків, оскільки молоді люди вдаються до більш захищеної сексуальної поведінки. Як свідчать найновіші дані, Східна Європа та Центральна Азія – це єдині регіони в світі, де кількість ВІЛ-інфекцій продовжує зростати. Ключові посили цієї статистки є такими: Україна входить до числа країн із найвищим рівнем епідемії. За перші 6 місяців 2010 року, в порівнянні з тим самим періодом 2009, кількість зареєстрованих нових випадків інфікування ВІЛ зросла вже на 6 відсотків».

Темпи поширення ВІЛ-СНІДу в Італії - країні Південної Європи - експерти називають стабільними. За інформацією римської кореспондентки Радіо Свободи, в країні виявлені 180 тисяч ВІЛ-інфікованих людей, а 22 тисячі із цього числа — хворі на СНІД. Найбільш поширений спосіб передачі вірусу – незахищені статеві стосунки, а середній вік інфікованих 26-38 років.

Щороку в Італії реєструють 4 тисячі нових випадків ВІЛ-інфекції. У 30 відсотків осіб виявляють вірус уже на пізній стадії хвороби. Проблема в тому, що мало людей йдуть на медичні перевірки. За твердженням медиків, кожний четвертий в Італії не знає, що є носієм ВІЛ-інфекції.

За словами міністра охорони здоров’я, відсоток хворих тримається на середньо високому рівні. Після періоду підвищеної уваги до небезпеки захворювання, за останні 15 років серед населення спостерігається байдуже ставлення до проблеми. Тому головним завданням щодо боротьби зі СНІДом мінохорони здоров’я вважає освітні профілактичні кампанії серед населення.

Тим часом Асоціації волонтерів, які опікуються хворими, критикують уряд за відсутність національної стратегії боротьби зі СНІДом. Вони вважають недостатнім те, що держава зосереджує зусилля на медично-науковій сфері, залишаючи на другому плані усі соціальні проблеми, пов’язані з поширенням ВІЛу.

Перервати передачу ланцюга інфекції

Якщо темпи поширення ВІЛ-інфекції знизити не вдасться, за чотири роки в Україні буде понад вісімсот тисяч інфікованих – приблизно кожен тридцятий українець у віці 15-45 років.

Лише до одного з київських кабінетів довіри щомісяця звертається у середньому півтисячі людей, які бажають перевірити, чи немає у них ВІЛ. Як розповів Євген, психолог, який працює в кабінеті довіри, пацієнти звертаються як за власним бажанням, так і після відвідання лікаря.
«Високий відсоток інфікованих - у кожного двадцятого пацієнта, який звертається до нас, виявляємо ВІЛ-позитивний статус. Ми проводимо психологічну консультацію перед тестом і після нього. Якщо виявляється, що людина інфікована, ми надаємо їй допомогу – виводимо з шокового стану, щоб не було суїциду», - говорить Євген.

Лікування держава забезпечує безкоштовно, зазначає голова комітету з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІД та іншим соціально-небезпечним хворобам Міністерства охорони здоров’я України Світлана Черенько. «Зараз на лікуванні перебуває 17, 5 тисяч осіб. А зовсім недавно, у 2004 році, у нас майже ніхто не лікувався. Дуже важливою є вчасна діагностика для призначення лікування, яке є також і профілактикою поширення інфекції. Із кожним роком збільшується кількість осіб, які перебувають на лікування. А лікуючи людей, тим самим ми перериваємо передачу ланцюга інфекції».

Основною причиною поширення епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні є ін’єкційне вживання наркотиків, констатують експерти. Проблема наркоманії в Україні залишається гострою, і це впливає на поширення ВІЛ-інфекції. Хоча це не єдина причина. Люди іноді не знають елементарних речей про поширення СНІДу, зневажливо ставлячись до ризику зараження. Нехтування засобами контрацепції, вільна сексуальна поведінка тощо – все це наслідки такого ставлення, кажуть лікарі.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG