Доступність посилання

ТОП новини

СНІД через кризу залишається викликом, що тяжіє над людством


Брюссель – У той час як у деяких африканських країнах поширення ВІЛ-інфекції та СНІДу дещо скорочується, Східна Європа у цьому сенсі б’є тривожні рекорди. А українці за поширенням небезпечної епідемії взагалі перші у Європі. Конференція з проблем СНІДу світового рівня, що наразі проходить у Відні, констатує: якщо на це ніяк не реагувати, то вже за 30 років вірус може охопити до 80 відсотків населення цих регіонів.

Проституція, наркоманія та ще таврування ганьбою вражених хворобою осіб – саме такі основні чинники швидкого поширення СНІДу та ВІЛ-інфекції у східноєвропейських державах, зокрема, Україні. На такому ж рекордному рівні й країни Центральної Азії.

Проте особливу тривогу науковців викликає те, що серед українців усе частіше передача ВІЛ-інфекції здійснюється саме сексуальним шляхом. Майже 170 тисяч мешканців України стали жертвами небезпечного вірусу протягом останніх 13 років.

Також дуже непокоїть той факт, що 80 відсотків цих людей – молодь віком до 30 років. Із огляду на цю статистику протягом наступних двох років Україна сподівається отримати додатково 300 мільйонів доларів зі світового фонду боротьби зі СНІДом.

Тим часом чимала частка критики у Відні цими днями була адресована лідерам заможних держав світу. Лікарі, науковці, громадські організації та багато інших небайдужих до проблем СНІДу нарікають, що через кризу суттєво скорочене фінансування для боротьби з цим викликом, що тяжіє над людством.

Розчарування через недофінансування і доповіді на полицях


Голова Міжнародної організації з боротьби зі СНІДом Хуліо Монтанер
«Я не можу приховати свого глибокого розчарування, коли бачу, що країни «Групи двадцяти», зустрівшись у Канаді, не змогли об’єднатися проти СНІДу», – заявив голова Міжнародної організації з боротьби зі СНІДом Хуліо Монтанер із трибуни віденської конференції, у якій беруть участь близько 20 тисяч осіб із усього світу.

А тим часом епідемія продовжує поширюватися. Близько 35 мільйонів населення планети вражені ВІЛ-інфекцією, і лише 5 мільйонів можуть собі дозволити ліки, які перешкоджають їй перейти у СНІД. Решта вимушена змиритися зі смертельною недугою.

Екс-президент США Білл Клінтон тим часом каже, що гроші, які виділяють країни-донори, часто використовуються нераціонально.

Екс-президент США Білл Клінтон
«У надто численних країнах надто багато грошей іде на надмірну кількість конференцій, – каже він. – А для цього використовують надто багато авіатранспорту і технічного супроводу».

Білл Клінтон також додав, що «великі гроші також витрачаються на дослідження й доповіді, які, зрештою, припадають пилом на полицях».

Конференція з проблем боротьби зі СНІДом триватиме до 23 липня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG