Доступність посилання

ТОП новини

Синод УГКЦ почне вибори нового голови церкви в березні


Синод єпископів Української греко-католицької церкви почне вибори нового голови УГКЦ 21 березня в Реколекційному центрі імені патріарха Йосипа Сліпого в селищі Брюховичі на Львівщині. Про це повідомив керівник департаменту інформації УГКЦ Ігор Яців.

За його словами, відповідне рішення затвердили декретом УГКЦ від 11 лютого. Для участі в Синоді скличуть 50 єпископів УГКЦ, кожен із яких може бути обраний і має право голосу.

За словами адміністратора УГКЦ Владики Ігоря (Возьняка), планується, що 18 березня єпископи прибудуть у Львів, 19 березня вони проведуть зустріч і обговорення, 20 березня буде молитовним днем, з 21 по 24 березня буде проходити Синод і безпосередньо вибори нового голови УГКЦ.

Яців додав, що 25 березня при запланованому проходженні виборів можна буде очікувати затвердження нового предстоятеля УГКЦ Папою Римським Бенедиктом XVI.

26 березня планується переїзд керівництва УГКЦ у Київ, а 27 березня – зведення нового голови УГКЦ на престол.

За словами керівника правового відділу патріаршої курії Віталія Токаря, для того, щоб засідання Синоду вважалося повноважним, необхідно, щоб на ньому були присутні 2/3 єпископів, які зобов’язані на нього приїхати (з 50 дійсних членів Синоду 15 – єпископи-емерити, які не зобов’язані бути присутнім на Синоді).

Для обрання нового голови УГКЦ необхідно, щоб його кандидатуру підтримали 2/3 присутніх єпископів. Якщо протягом 12 голосувань цього не станеться, то протягом наступних трьох голосувань достатньо буде 50% голосів. Якщо ж і на цих голосуваннях більшості не одержить жодна кандидатура, то на наступні залишаться лише дві кандидатури, які мали найбільшу підтримку, і одного з кандидатів буде обрано.

Після того, як кандидата оберуть головою УГКЦ, він буде мати два дні на роздуми, чи згодний він зайняти цей пост, і у разі згоди повинен буде направити лист Папі Римському для затвердження результату виборів. Якщо ж обраний не погодиться стати главою УГКЦ, то будуть проводитися нові вибори.

Голосування буде проводитися в закритому режимі, і його учасники не повинні будуть спілкуватися в цей час із зовнішнім світом.

10 лютого кардинал Любомир (Гузар) заявив, що подав у відставку з посади голови Української греко-католицької церкви.
XS
SM
MD
LG