Доступність посилання

ТОП новини

Лівія: тиск на владу зростає


Прага – Противладні протести в Лівії зі сходу країни перекинулися на її столицю. Син лідера Лівії в телевиступі попередив про можливість громадянської війни й заявив, що армія відновить порядок будь-якою ціною. За даними правозахисників, у заворушеннях уже загинуло під 300 людей. Українців серед потерпілих наразі немає, але МЗС України радить не їздити до Лівії.

На вулицях столиці Лівії Тріполі відновився відносний спокій. А протягом ночі в місті тривали масові виступи проти нинішньої влади всупереч попередженню, що влада придушуватиме їх «до останньої людини».

Із таким попередженням виступив уночі на державному телебаченні один із синів лідера Лівії Муаммара аль-Каддафі. Сейф аль-Іслам аль-Каддафі, другий син фактичного лівійського диктатора протягом останніх 42 років, відіграє роль батькового речника й зовнішньополітичного представника.

«Лівія – не Туніс чи Єгипет. Вона складається з племен і кланів. Це не те суспільство, де є партії й таке інше. Це племена і клани. Тут кожен знає свої обов’язки. А це може спричинити громадянську війну. Ми можемо повторити громадянську війну 1936 року. Лівія – не Туніс чи Єгипет. Лівія має нафту, і вона об’єднала всю Лівію. Це одна з головних причин, чому Лівія об’єдналася», – заявив він.

Син Каддафі закликав відвернути кровопролиття і запропонував учасникам протестів разом «створити нову Лівію» з новою політичною системою. Та водночас він наголосив, що його батько придушить протести, в яких він, погрожуючи в телекамеру пальцем, звинуватив лівійську еміграцію.
Лівія: тиск на владу зростає
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Обіцянки й погрози не зупинили протести

Але ці обіцянки впереміш із погрозами не вдовольнили демонстрантів. Усю ніч після того виступу вони мітингували в столиці, йдучи на сутички з правоохоронцями, армією і прихильниками Каддафі і підпаливши кілька урядових будівель.

За словами свідків, владні сили розстрілювали демонстрантів із кулеметів, по них також стріляли снайпери з дахів. Принаймні один із учасників протестів, за повідомленнями лікарів, загинув від вибуху реактивної гранати з гранатомета.

Арабський телеканал «Аль-Джазіра» з посиланням на медичні джерела передав, що в Тріполі протягом ночі загинула 61 людина. Іще до цих нічних подій і без урахування цих жертв правозахисна організація Human Rights Watch заявляла про принаймні 233 загиблих.

Деталі подій встановити важко – влада Лівії не допускає до країни іноземних журналістів, тож переважно доводиться діставати інформацію не з перших рук. Та відомо, що в другому за розміром місті країни Бенгазі, де й спалахнули днями нинішні протести, вони тривають і досі. Там, за повідомленнями, демонстранти заявляють, що взяли все місто під свій контроль і змусили війська і поліцію відступити й закритися в своїх казармах.

Невдоволення поширюється

Невдоволення нинішньою владою виникає і в інших частинах лівійського суспільства. Провідники кількох впливових племен уже заявили, що більше не вважають Муаммара аль-Каддафі своїм «братом», як він зве себе сам, і погрожують припинити постачання нафти з родовищ на своїх землях, якщо влада не перестане придушувати протести.

Одне з об’єднань мусульманських діячів Лівії виступило з заявою, що обов’язком кожного мусульманина є повстати проти нинішнього керівництва країни, яке, за їхніми словами, засвідчило свою «зарозумілу безкарність» і «повне недотримання Божих приписів».

На протест проти придушення протестів подали в відставку кілька чільних лівійських дипломатів за кордоном. І навіть усередині владного режиму зникає єдність: колишній чільний представник уряду Мохаммед Баю, який іще місяць тому обіймав високу урядову посаду, скритикував владу за придушення виступів протесту й закликав сина Каддафі негайно почати переговори з опозицією.

Є й офіційно ще не підтверджені повідомлення про відставку міністра юстиції через надмірне застосування сили проти демонстрантів. Лівією ходять і чутки, що деякі підрозділи армії перейшли на бік повстанців чи що Муаммар аль-Каддафі з родиною міг уже залишити країну.

Іноземці побоюються заворушень

Міжнародна спільнота різко засудила насильство проти демонстрантів у Лівії. Деякі посольства евакуюють членів родин своїх працівників, а Європейський Союз готує можливу повну евакуацію своїх громадян.

Так само про евакуацію працівників-іноземців оголосила низка іноземних компаній, які працюють у Лівії. Серед них – міжнародний нафтовий велетень BP, норвезька енергетична компанія Statoil чи Російські залізниці.

Міністерство закордонних справ України повідомило, що, за даними українського посольства в Лівії, громадян України серед потерпілих немає. Їхньої евакуації Україна наразі ще не планує, але МЗС «наполегливо радить» українцям не їздити нині до Лівії.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG