Доступність посилання

ТОП новини

Київ туристичний не готовий до Євро-2012 – експерти


Київ – Столиця України нині не може надати належних послуг ні іноземним, ні внутрішнім туристам. Це визнали представники Асоціації лідерів турбізнесу України в понеділок під час круглого столу в рамках «Першого міжнародного бізнес-форуму Києва». Насамперед, йдеться про вболівальників, про яких в Україні думають частіше з наближенням Чемпіонату Європи з футболу. Експерти наголошують: привабити туриста на Євро-2012 нескладно, значно складніше переконати його приїхати ще.

Українська проблема Євро-2012 – у туристичному супроводі чемпіонату, вважають експерти. Футбольний турнір вперше в історії УЄФА проводиться між країнами, розділеними візовим бар’єром, що значно ускладнює створення спільного українсько-польського туристичного продукту, тобто систематизованого списку послуг, що може надати те чи інше місто, говорить Артем Атоян, виконавчий директор Асоціації лідерів турбізнесу України.

За його словами, у Києві єдиний туристичний продукт відсутній взагалі: в іноземного, зокрема, європейського туриста нема цілісного уявлення про українську столицю. Місту все одно, в якому готелі зупиниться турист, чи куди він піде на обід, головне – щоб він це робив у цьому місті, пояснює Атоян. У Києві ж немає вказівників туристичних маршрутів, нема єдиного екскурсійно-методичного центру, нарікає експерт.

Туристам – гуртожитки, студентів – на канікули

Загалом очікують, що на футбольний чемпіонат до України приїде щонайменше чверть мільйона іноземців. Їх потрібно не тільки розважити, а й десь поселити.

За словами начальника Управління туризму і курортів Київської міської державної адміністрації Миколи Грицика, зараз готельному фонду бракує понад 800 номерів, проте до початку чемпіонату в Києві має з’явитися ще 9 готелів і цю прогалину буде заповнено, обіцяє міська влада.

Загалом в українській столиці планують підготувати 90 тисяч місць для ночівлі. Це – не тільки готелі, а й турбази та гуртожитки, зокрема, студентські. На період проведення заходів чемпіонату мешканців 67 гуртожитків тимчасово виселять, щоб туристам було де розміщуватись.

Де жити самим гуртожитським мешканцям «в екзилі», чиновники проблемою не вважають. Буде узгоджено навчальні програми, і тому на період футбольних змагань студенти, котрі мешкають там, навчатись не будуть, говорить Микола Грицик. «Буде змінено термін проведення сесії. Буде виділено кімнати, які будуть існувати як камери схову, – зазначає він. – Ми вивчали польський досвід щодо цього: місяць гуртожитки готуються, може, косметичний ремонт якийсь роблять, потім туристи поживуть, сплатять гроші, які потрібно сплатити буде, а тоді ті, хто жили в цих кімнатах, заселяться назад».

За даними київської влади, за останнє десятиліття показник відвідування туристами Києва зріс утричі, однак і досі не досяг рівня інших європейських столиць. Зокрема, Париж приймає 27 мільйонів туристів щорічно, Київ – у сто разів менше.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG