Доступність посилання

ТОП новини

Україна за Януковича: яким був перший рік президентства?


Брюссель – Минає рівно рік відтоді, як Україною керує Віктор Янукович. Політологи констатують: перші 12 місяців його президентства не принесли особливих сюрпризів. Прогнозована багатовекторна політика, декілька рішучих кроків у бік Росії разом із поглибленням стосунків на Заході – саме цього чекали від переможця останніх президентських виборів. Підсумки першого року при владі команди Януковича підбили у брюссельському аналітичному Центрі європейської політики.

Для обох запрошених – Костя Бондаренка з Київського інституту проблем управління імені Горшеніна та Джона К’єра з Європейської служби зовнішніх дій – Україна часів Януковича ілюструє істотні зміни. Хоча, як і передбачали при вступі на посаду, нинішній Президент приречений на кучмівську стратегію багатовекторності. Тому нова влада відновила стосунки з Кремлем, при цьому притримуючись євроінтеграційного напряму. Як заслуги команди Януковича, експерти виділяють стабілізацію відносин між гілками влади, перші кроки до реформування країни й прагнення результатів у досягненні угод щодо зони вільної торгівлі та безвізового режиму із ЄС.

А потужна критика діяльності Януковича з боку опозиції породжена зміною Конституції, бо це дало йому більше влади, каже Кость Бондаренко, зауважуючи, що про масові політичні репресії говорити не варто.

«Я далекий від того, щоб говорити про тотальні масові репресії, як про це нині заявляють представники опозиції. Я не вважаю, що вони носять характер політичних чисток у лавах опонентів. Але дійсно існує багато складних моментів», – сказав політолог.

«Тимошенко теж згортала б демократію» – експерт

Серед цих моментів – давньоримський принцип «горе переможеним», коли кожна нова українська влада вдається до репресивних дій щодо представників влади колишньої.

«Хто б не прийшов до влади у 2010 році – Тимошенко чи Янукович, Україна неминуче пішла б шляхом згортання демократичних процесів, висловив переконання Кость Бондаренко. – Це не тоталітарний шлях, а шлях авторитаризації влади. Для цього були об’єктивні передумови. Зокрема, необхідність стабілізації та реформ у країні, бо те, що отримала влада у спадок від попередньої команди, було руїною економіки та у політичному сенсі. Тому починати доводилося із жорстких заходів».

Водночас, київський експерт нарікає на відсутність конструктивної діяльності опозиції, «адже саме вона мала б стати рушієм демократії».

«Не виходьте за рамки верховенства права» – представник дипломатії ЄС

Джон К’єр, який керує підрозділом політики «Східного сусідства» при Європейській службі зовнішніх дій, зауважив: «Ми вітаємо ухвалення в цьому місяці закону про доступ до публічної інформації».

«Ми послідовно заохочуємо українську владу продовжувати зміцнення поваги до прав людини, – каже він. – Нарешті, говорячи про кримінальні справи щодо колишніх урядовців, наша позиція дуже чітка: ми не втручаємося і не висловлюємося щодо окремих випадків. Але нам хотілося б, щоб ці процеси здійснювалися у рамках верховенства права».

На думку представника дипломатичного корпусу ЄС, переговори щодо Угоди про асоціацію справді можна завершити вже до кінця цього року.

«Ми поділяємо думу, що це справді реально. Серед питань, які гальмують, є зокрема формулювання майбутніх відносин України з ЄС, яке, звичайно, є політичною справою. Також є деякі проблеми у сфері права, свобод та безпеки, які ще слід вирішити», – каже Джон К’єр.

Януковича турбує його слід в історії – Бондаренко

Тим часом, Кость Бондаренко, намагаючись спрогнозувати подальше президентство Віктора Януковича, зазначив: «Технократи міркують мовою цифр, тож Януковичу важливо показати, що він отримав країну з одними показниками, а залишив з іншими. Друге, його 5-10 років при владі повинні минути спокійно, стабільно й без якихось потрясінь. Для цього він і формує владу «під себе», щоб уникнути несподіванок. І останній момент, про який, я переконаний, думає Янукович і який для нього є рушієм, – з якою біографією він увійде до підручників історії».

Для того, щоб з іменем Януковича історики пов’язували саме позитивні зрушення, нинішній Президент робитиме все можливе, підсумував український політолог.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG