Доступність посилання

ТОП новини

Українських учителів обділяють в оплаті праці


Львів – Львівські освітяни об’єднуються і навіть погрожують страйком, якщо уряд не збільшить фінансування галузі. Нині дошкільна і шкільна освіти в Україні недофінансовані, за даними фахівців, майже на 3 мільярди гривень. Це призводить до того, що школи економлять у першу чергу на оплаті праці педагогів.

Це вперше за останні 20 років українська дошкільна і шкільна освіти опинились у такій фінансовій скруті, наголосив начальник відділу освіти Залізничної райдержадміністрації Львова Роман Вороняк і закликав колег не мовчати.

Уряд при виділенні грошей на заклади освіти послуговується старою формулою з розрахунку вартості утримання одного учня чи вихованця дитячого садочка. На цей рік на одного школяра передбачено трішки більше, ніж 6 тисяч гривень. З цієї суми кошти спрямовують на оплату електроенергії та газу, на харчування дітей, зарплату колективу школи. І якраз на останньому почалася економія.

Директори шкіл повідомили педагогів, що більше вони не отримуватимуть доплату за перевірку зошитів і багатьом доведеться взяти відпустку за власний рахунок. Це Радіо Свобода підтвердили вчителі кількох львівських шкіл. Торік вони теж по два тижні відпочивали за свій кошт.

Із початку року педагогам також не виплачують винагороду за сумлінну працю. В середньому львівський вчитель заробляє 1200 гривень. Понад 70% львівських педагогів не завантажені годинами уроків для повної ставки.

За словами начальника відділу освіти Залізничного району Львова Романа Вороняка, в середньому на одного школяра у рік потрібно виділяти з держбюджету понад 8 тисяч гривень і змінити загалом систему фінансування освітньої галузі.

«Цього року фінансування на одного учня передбачено станом на 1січня 2010 року. Але за цей час відкриті додаткові групи у дошкільних закладах, збільшилась кількість десятикласників, піде більше дітей у перший клас. У Залізничному районі не враховано півтисячі дітей, які прийшли у садочки. А це 3 мільйони гривень, які нам не додали тільки на дошкільну освіту». Схожа ситуація в інших містах», – зазначає Роман Вороняк.

Вільна профспілка закликає вчителів відстоювати свої права

Вільна профспілка освіти та науки вже не раз зверталася до центральної влади з вимогою переглянути бюджет. За підрахунками цієї профспілки, якщо ситуація не зміниться, то вже з вересня вчителі не отримуватимуть зарплати.

Голова Вільної профспілки освіти та науки Львівщини Андрій Соколов звертає увагу і на «некомпетентність» Львівської міськради в освітніх питаннях.

«Мерія могла не ухвалювати бюджет, коли бачила критичну ситуацію з фінансуванням освіти, мала провести громадське обговорення, щоб спільно впливати на Київ. Сьогодні міське управління освіти тисне на директорів шкіл, щоб вони не коментували фінансові питання», – каже Андрій Соколов.

У Львівській міськраді не прокоментували ситуацію щодо фінансування освітньої галузі. На цей рік у міському бюджеті передбачено 20 мільйонів гривень на позашкільну роботу (центри творчості, естетичного виховання, художні школи ) і ще 5 мільйонів гривень на зарплату 15 тисячам працівникам освіти, які є у Львові. Тим часом апарат міськради отримує в 2,5 разів більше грошей, ніж освітяни, з розрахунку на одного працівника.

Першого березня Вільна профспілка освіти та науки організовує міську конференцію, на якій вчителі збираються оприлюднити свої вимоги, зокрема щодо поліпшення фінансування галузі. В іншому разі львівські педагоги готові провести страйк, так як це вже було 10 років тому і як відстоюють свої права на гідне життя і працю освітяни у Європі.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG