Доступність посилання

ТОП новини

Україна пропонує «тури до реактора» ЧАЕС


Київ – Чорнобильську зону офіційно відкрили для туристів. Із такою ініціативою виступили МНС та адміністрація зони відчуження. Туристичні групи у супроводі працівників зони зможуть відвідати Чорнобильську АЕС, покинуте місто Прип’ять і побачити, як утилізують радіоактивні відходи. Утім, експерти пропонують змінити концепцію подорожей до Чорнобиля і вказують на можливі небезпеки.

Чорнобиль відкрили для туристів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00


У щорічних рейтингах найбільш цікавих для туристів місць світу, які готує журнал «Форбс», одне з перших місць останні роки посідає Чорнобильська зона відчуження. Однак донедавна офіційно потрапити сюди туристом було важко.
Місто Прип'ять, Чорнобильська зона

Журналістка німецького видання Доріс Хайман спеціально приїхала до України, щоб побувати в Чорнобильській зоні. Найбільше її вразило відселене за радянського часу місто Прип’ять, де все залишилося так, як і до аварії. Хоча, зізнається Доріс Хайман, вона відчувала страх, що може постраждати від радіації. На її думку, такі подорожі зацікавлять багатьох європейців.

«У Німеччині це може викликати величезний інтерес, оскільки в нас багато дискутують про атомну енергетику та її небезпеки. Звісно, більшість людей побоялися б стояти отут під саркофагом четвертого енергоблоку, бо вважатимуть, що це небезпечно. Але буде багато тих, хто зацікавиться таким екстремальним туризмом і приїде сюди», – зауважила німецька журналістка.

У перших туристичних поїздках до зони відчуження беруть участь переважно іноземці та представники ЗМІ.
Місто Прип'ять, Чорнобильська зона

У Міністерстві з надзвичайних ситуацій, яке опікується зоною відчуження, планують привозити сюди близько мільйона туристів на рік. Тут не приховують, що цей проект запущений з урахуванням Євро-2012, коли подорож на місце чорнобильської катастрофи захочуть здійснити сотні тисяч уболівальників.

Основний туристичний маршрут включатиме міста Прип’ять, Чорнобиль, територію четвертого енергоблоку ЧАЕС та підприємства з утилізації радіоактивних відходів, однак для безпеки туристичних груп вони рухатимуться найменш забрудненою територією, розповів заступник начальника міжнародного відділу агенції «Чорнобильінтерінформ» Юрій Татарчук.

«Специфіка подібних поїздок у тому, що це буде особливий туризм, щось на зразок відвідування заповідника, де немає ресторанів та розважальних комплексів. Треба повідчувати цю атмосферу, а таке неможливо, коли їде велика група», – зазначає Татарчук.

Він вважає, що відвідувані туристами об’єкти міста Прип’ять не варто реставрувати, щоб вони зберігали вигляд, який був до аварії. Утім, він обіцяє, що дух тієї епохи відтворить музей зони відчуження, який відкриють у Чорнобилі до 25-х роковин аварії на ЧАЕС.
Звалище кораблів на річці Прип'ять, Чорнобиль

Розважальні екскурсії на місце аварії неприпустимі?

Етнограф Олексій Доля досліджує постраждалі від радіації території майже чверть століття. Він вважає запропоновану туристичну концепцію неприпустимою.

«Я не зовсім розумію поїздок туди на екскурсію. Знаю, що пропонують перелік конкретних об’єктів, везуть до визначених місцевих мешканців. Але є проблеми зони відчуження, які треба вирішувати. Є села, де лише 1-2 мешканці відрізані від світу. У нас на всьому роблять гроші. Але це не та тема. Бо так скоро почнуть організовувати екскурсії до моргів», – каже етнограф.

Олексій Доля пропонує спрямовувати зусилля не на організацію розважального туризму, а на поїздки до зони медиків, науковців, екологів та інших, хто може й хоче допомогти у вирішенні чорнобильських проблем.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG