Доступність посилання

ТОП новини

Україна готова сприяти розвитку політики партнерства НАТО – Янукович


Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен (зліва) і Президент України Віктор Янукович
Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен (зліва) і Президент України Віктор Янукович

Президент Віктор Янукович заявляє, що Україна готова брати активну участь у розвитку політики партнерства НАТО. Про це глава держави заявив під час зустрічі з генеральним секретарем НАТО Андерсом Фоґом Расмуссеном, який прибув з візитом до Києва.

«Україна вітає намір НАТО набути більш конкретного та результативного характеру в політиці партнерства. Україна готова брати активну участь у розбудові та посиленні партнерства Альянсу», – наголосив Президент.

Янукович також зауважив, що Україна вітає поновлення активної співпраці НАТО з Росією й кроки з реформування НАТО, а також його адаптацію до нових викликів, таких як тероризм, енергетична залежність і проблеми, пов’язані з міграцією.

При цьому глава держави наголосив, що Україна готова брати активну участь у формуванні нової системи європейської безпеки.

Зі свого боку, Расмуссен привітав Януковича з першою річницею перебування на посаді глави держави, і заявив, що НАТО високо цінує співпрацю з Україною.

Расмуссен: ситуація в Україні не позначилася на співпраці з НАТО

Генсекретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен (зліва) і керівник МЗС України Костянтин Грищенко
Внутрішньополітична ситуація в Україні не позначилася на співпраці країни з НАТО, заявив генсекретар Північноатлантичного альянсу Андерс Фоґ Расмуссен після зустрічі з міністром закордонних справ України Костянтином Грищенком.

За його словами, невід’ємною частиною партнерства між Україною і НАТО є подальший діалог та обговорення питань, що стосуються демократії, прав людини, верховенства права і всіх тих цінностей, які обстоює Північноатлантичний альянс.

«Ми заохочуємо всіх наших партнерів відповідати цим принципам», – додав Расмуссен.

Він також обговорив з українським міністром можливість започаткування експертних консультацій щодо внеску України в систему протиракетної оборони НАТО.

«Сьогодні ми обговорили можливе започаткування експертних консультацій, результатом яких має стати аналіз, який внесок може зробити Україна у цю співпрацю в майбутньому», – сказав генсекретар.

За його словами, в ході сьогоднішнього обговорення питань щодо співпраці у створенні системи ПРО, Україна висловила зацікавлення в такій співпраці.

Расмуссен нагадав, що НАТО ухвалило рішення про розробку системи протиракетної оборони на базі вже наявних систем і запропонувало Росії й іншим партнерам, зокрема Україні, співпрацювати в цих питаннях.

Гриценко: Верховна Рада готова підтримувати поглиблення співпраці з НАТО

Голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки й оборони Анатолій Гриценко (фракція НУНС) заявляє про готовність парламенту підтримувати всі законодавчі ініціативи, направлені на поглиблення співпраці України й НАТО.

Про це він заявив після зустрічі генерального секретаря НАТО Андерса Фоґа Расмуссена з головою парламенту Володимиром Литвином й іншими депутатами.

Гриценко, який разом з депутатами з інших фракцій був присутнім на зустрічі, зазначив, що під час неї відбулася відверта розмова. «Він (Расмуссен) почув, що парламент підтримуватиме всі нормальні ініціативи, направлені на поглиблення відносин з НАТО. Це в наших інтересах», – сказав депутат.

За його словами, на зустрічі сторони обговорили створення загальноєвропейської системи протиракетної оборони.

«З українського боку була висловлена думка, що Україна, яка співпрацює з НАТО протягом тривалого часу, бере участь у всіх операціях альянсу, заслужила більше, ніж бути названою однією з «інших євроатлантичних партнерів». Тобто ми зацікавлені в тому, щоб брати участь у створенні спільної системи ПРО й за рахунок цього розвивати свої технології, створювати робочі місця», – сказав Гриценко.

Він додав, що на зустрічі підняв питання про необхідність посилення співпраці між підприємствами військово-промислового комплексу України й НАТО.

Генсекретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен сьогодні прибув в Україну з візитом.

Його зустріч у парламенті пікетували близько 100 комуністів. Вони стояли на площі перед Верховною Радою з прапорами Комуністичної партії України та плакатами: «Расмуссен – додому!», «НАТО – стоп!». Як заявив Гриценко, Расмуссен пікет бачив і «сприйняв його з посмішкою».

НАТО просить Україну подумати про додаткових інструкторів для Афганістану

НАТО пропонує Україні вивчити можливість направити до Афганістану додаткових військових інструкторів. Про це сказав генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Андерс Фоґ Расмуссен після зустрічі з керівником МЗС України Костянтином Грищенком.

«Хотів би заохотити Україну, так само як і всіх інших партнерів Альянсу, вивчити можливість направлення своїх інструкторів до Афганістану в межах тренувальної місії», – сказав він.

За словами Расмуссена, поступово повноваження з гарантування безпеки в Афганістані будуть передані місцевим силам безпеки. Для цього, заявив генсекретар, необхідно підготувати більше військових, поліцейських та інших представників сектору безпеки Афганістану.

«Необхідно, щоб наша тренувальна місія в Афганістані була підсилена додатковими інструкторами», – сказав він.

У листопаді 2010 Україна заявила про готовність взяти участь у підготовці фахівців для національних сил безпеки Афганістану.

Раніше Україна збільшила кількість своїх військових, які беруть участь у миротворчій місії в Афганістані, на три людини – до 16 осіб. Українці беруть участь в її діяльності в Кабулі, провінціях Гор і Газні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG