Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна спільнота тисне на лівійського лідера


Державний секретар США Гілларі Клінтон
Державний секретар США Гілларі Клінтон

Прага – Міністри закордонних справ провідних країн зібралися в Женеві, щоб обговорити подальші кроки щодо ситуації в Лівії. І хоча минулого тижня Рада Безпеки ООН була одностайною щодо ухвалення санкцій проти режиму Муаммара Каддафі, нині очікується, що розбіжності в позиціях будуть більші.

Подальші дії щодо лівійського лідера Муаммара Каддафі та його режиму обговорюють в Женеві міністри закордонних справ Європейського Союзу, Сполучених Штатів, Росії, та інших країн, що зібралися на засідання Ради ООН з прав людини.

Державний секретар США Гілларі Клінтон заявила, що влада Каддафі втратила будь-яку легітимність, і він має піти, щоб не спричиняти подальшого кровопролиття.

«Полковник Каддафі та ті, хто його оточують, повинні відповідати за свої дії, які порушують міжнародні зобов’язання та звичайну порядність. Через свої дії вони втратили легітимність для своєї влади, і народ Лівії сам сказав, що для Каддафі настав час піти, піти негайно, не відкладаючи і не викликаючи подальше кровопролиття», – закликала американський державний секретар.

Під час голосування у Раді Безпеки ООН щодо резолюції, що наклала санкції на режим Каддафі, заморозила рахунки, заборонила продаж зброї та закликала до проведення міжнародного розслідування кровопролиття, країни виявили виняткову солідарність, проголосувавши одностайно.

Напередодні засідання Ради ООН з прав людини, на яке до Женеви приїхали 16 міністрів закордонних справ, російський міністр Сергій Лавров заявив, що його країна вважає застосування сили проти цивільного населення неприйнятним.

«Зона заборони польотів» непотрібна чи політично невигідна?

Очікується, що на переговорах у Женеві міністри закордонних справ західних країн обговорюватимуть можливість встановлення зони заборони польотів над Лівією. Проте деякі дипломати говорять, що в цьому немає необхідності, бо порушення прав людини здійснюють лівійські наземні війська.

А міністр закордонних справ Франції Франсуа Фійон говорить, що ця пропозиція буде відхилена і з політичних причин.

«Ніхто в Європі не буде спроможний здійснити цю операцію. Потрібна буде участь НАТО. І над цим потрібно замислитися. Чи має НАТО включатися у війну на півдні Середземномор’я? Це питання принаймні потрібно поставити, перш ніж ухвалювати таку місію», – вважає французький міністр.

Тим часом речник Муаммара Каддафі заявив, що деякі військові дійсно стріляли у цивільних осіб, але це сталося тому, що вони не були достатньо підготовлені.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG