Доступність посилання

ТОП новини

Митний союз навколо Росії загрожує економікам України і ЄС – підприємці


Митний союз Росії, Білорусі та Казахстану порушує конкуренцію на паливному ринку України і створює перешкоди для роботи міжнародного бізнесу і на її території, і для економік низки країн Європейського Союзу, заявляє Ділова рада Україна – ЄС.

«Створення Митного союзу має прямий вплив на Україну: воно порушує конкуренцію на ринку моторного пального в країні і становить реальну економічну загрозу для нафтопереробної галузі в Україні, а також може вплинути на нафтопереробні потужності в деяких сусідніх країнах-членах ЄС», – мовиться в листі Ділової ради Україна – ЄС, надісланому на адресу першого віце-прем’єра України Андрія Клюєва.

Ділова рада наголошує, що ключовою проблемою є довгострокове субсидування нафтопереробних заводів Росії, Білорусі та Казахстану, які мають можливість купувати російську сиру нафту зі значними знижками без оплати експортного мита, повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна».

«Водночас у решті світу, зокрема, в Україні та Європейському Союзі, російську сирову нафту закуповують за цінами, які склалися на світовому ринку і зі сплатою чинного експортного мита. Завдяки такому становищу нафтопродукти виробляються на території Митного союзу зі зловживанням конкурентним становищем та використанням нечесних конкурентних переваг», – мовиться в листі.

За оцінками експертів Ділової ради, субсидований імпорт витісняє українські та європейські нафтопродукти з внутрішнього ринку і збільшення постачань нафтопродуктів із Митного союзу відбувається за рахунок погіршення становища європейських та українських виробників.

У Діловій раді вважають, що за відсутності швидкого та спільного реагування на цю проблему всіма ключовими гравцями на ринку України та урядом України найближчим часом постачання моторного пального з Митного союзу можуть повністю витіснити з ринку українські та європейські нафтопродукти, які вже сьогодні не можуть конкурувати за таких нерівних умов.

Росія постійно агітує Україну приєднатися до цього Митного союзу. В ЄС раніше заявляли, що вступ України до нього виключив би створення зони вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом. Також існують сумніви, чи був би сумісний можливий вступ України до Митного союзу з її членством у Світовій організації торгівлі.

Ділова рада Україна – ЄС, відома також як Бізнес-рада Україна – ЄС, була створена 2006 року як неурядова структура низкою компаній із різних країн Європейського Союзу та України.
XS
SM
MD
LG