Доступність посилання

ТОП новини

Російський «Газпром» – одна з найнепрозоріших компаній світу


Прага – Компанія, що розробляє найбільші світові резерви нафти і газу, має найгіршу звітність щодо своєї діяльності. Такого висновку стосовно російської державної компанії «Газпром» доходять дослідники, які вивчали документацію понад 40 найбільших світових енергетичних компаній, на які припадає 60% світового видобутку нафти і газу.

Державні енергетичні компанії загалом є серед найбільш корумпованих організацій, стверджують у своєму звіті дослідники з берлінського дослідницького центру Transparency International та нью-йоркського Revenue Watch. Серед компаній, які не дотримуються стандартів звітності, котрі рекомендує ООН, дослідники називають, зокрема, російського газового і нафтового монополіста, компанію «Газпром», а також компанію «Сонанґол» в Анголі. В категорії звітності щодо проведених антикорупційних заходів, ці компанії отримали нуль балів.

Ненабагато краще виглядають справи у казахстанської державної нафтогазової компанії «Казмунайгаз». З іншого боку, найкращим рівнем звітності можуть похвалитися міжнародні приватні компанії – BP та Exxon Mobil.

Як зауважують у звіті його автори, дві третини бідних людей на землі живуть в країнах, що мають великі поклади енергоносіїв. І вони мають право знати, як їхні уряди та державні компанії використовують ці ресурси.

Державні компанії серед найменш прозорих

Як пояснює директор програм приватного сектора Transparency International Франсуа Валеріан, державні компанії є менш залежними від громадської думки як у себе вдома, так і за кордоном.

«Прозора звітність з боку нафтових і газових компаній має значення, бо вона дає можливість забезпечити, щоб усі жителі країн, багатих на ресурси, могли з цього скористатися, і що ці прибутки не пропадають через корупцію», – наголошує дослідник.

Він також зазначає, що публікація таких даних, як назви фірм-партнерів у бізнесі, цифри прибутків, виплати місцевим урядам окремо по кожній країні могли б значно зменшити можливості для корупції.

Франсуа Валеріан говорить, що назагал енергетичні компанії покращили свою звітність у порівнянні з 2008 роком, коли готувався попередній звіт. Але, незважаючи на поліпшення, загальна картина не задовольняє дослідників.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG