Доступність посилання

ТОП новини

Росія не готова до гарантованих обсягів транзиту газу – експерти


Київ – Україна отримала часткові гарантії від російського «Газпрому» на щорічний транзит 112 мільярдів кубометрів газу, заявив міністр палива та енергетики України Юрій Бойко, виступаючи на конференції щодо українсько-російської енергетичної співпраці. Міністр наголосив, що мова йде про гарантії на найближчі 5 років, і така домовленість сприятиме модернізації української газотранспортної системи. Водночас деякі експерти припускають, що домовленості не мають фактичної сили, а оприлюднення такої інформації Міністерством палива та енергетики – лише спроба приховати проблеми НАК «Нафтогаз України».

Міністр палива та енергетики України Юрій Бойко вважає, що основна проблема українсько-російської співпраці у газовій сфері полягає у відсутності довгострокових гарантій на певні обсяги транзиту. Мовляв, не знаючи про конкретні обсяги прокачки, Україна не може запропонувати партнерам чітку схему розвитку газотранспортної системи.

Міністр палива та енергетики України Юрій Бойко
Проте на найближче п’ятиріччя Україна вже заручилася гарантіями російської сторони. «Ми підписали нову угоду про те, що в найближчі 5 років через територію України буде протранзитовано по 112 мільярдів кубометрів газу на рік. Я вважаю, що це значний компроміс, адже ми отримали якусь визначеність щодо обсягів транзиту на найближчі 5 років. Ця домовленість є додатком до контракту про транзит між «Нафтогазом» і «Газпромом», – зауважив Юрій Бойко.

«Газпром» мав би погодитися на принцип «качай або плати» – Гончар

Однак деякі фахівці енергетичного сектору радять ставитися до таких гарантій із застереженнями. Керівник енергетичних програм центру «Номос» Михайло Гончар зазначає, що доки «Газпром» не погодиться на принцип «качай або плати», ніякі гарантії не матимуть практичного втілення.

Водночас експерт припускає, що якби Росія справді погодилася на такі гарантії, це могло б бути кроком назустріч Україні після угод, укладених між українською та російською сторонами в січні 2009 року та квітні 2010 року.

«Зважаючи на те, що традиційні клієнти «Газпрому» в Європі реально скоротили обсяги імпорту російського газу, а Україна, навпаки, збільшує, це повинне мати велике значення для Росії. Інша справа, що «Газпром» проводить пропагандистську політику, мовляв, це нічого особливого не означає», – сказав Михайло Гончар у коментарі Радіо Свобода.

Гарантіями прикривають проблеми «Нафтогазу»?

Експерт енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко вважає, що Росія реально не погоджується на гарантії транзиту тому, що у найближчі роки обсяги прокачки територією України зменшаться – у зв’язку із запуском газопроводу «Північний потік». «Після 2011 року буде введено в експлуатацію газопровід «Північний потік», який забере в української ГТС спочатку 27 мільярдів кубометрів газу, потім ще стільки ж. Тож «Газпром» і не погоджується на умови «качай або плати»», – зазначає він у коментарі Радіо Свобода.

Володимир Омельченко припускає, що Мінпаливенерго оприлюднює інформацію про часткові гарантії російської сторони для того, щоб не надавати розголосу іншій справі – зобов’язанням НАК «Нафтогаз України» повернути швейцарському газотрейдеру «РосУкрЕнерго» понад 12 мільярдів кубометрів газу. «У газовому балансі України виник серйозний дефіцит газу, і тому «Нафтогазу» довелося брати кредит у півтора мільярда гривень у того ж «Газпрому», щоб закупити потрібні обсяги газу. Цей кредит взяли за рахунок майбутніх надходжень за транзит», – додає він.

За даними оглядачів, минулого року обсяги транзиту російського газу територією України склали 92 мільярди кубометрів газу. Очікується, що цього року обсяги прокачки сягнуть близько 100 мільярдів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG