Доступність посилання

ТОП новини

«Стокгольмський синдром» по-українськи: «Нафтогаз» повністю задовольнить «РосУкрЕнерго»


Київ – Верховний Суд України підтвердив постанову суду нижчої інстанції про виконання рішення Стокгольмської торговельної палати. Відповідно до цього рішення «Нафтогаз України» зобов'язаний повернути компанії «РосУкрЕнерго» 12,1 мільярда кубометрів газу. За оцінками експертів, ціна питання – близько 3 мільярдів доларів. Між тим, досі залишається незрозумілим, з яких джерел погасять борг перед швейцарською компанією-посередником, один зі співвласників якої – відомий підприємець Дмитро Фірташ.

Конфліктна ситуація виникла на початку 2009 року, коли «Нафтогаз», за розпорядженням тодішнього Прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, забрав із підземних сховищ країни 11 мільярдів кубометрів газу, що належали РУЕ. Рішення ухвалили в рамках українсько-російської угоди. Тоді глави урядів фактично домовилися усунути компанію-посередника з ринку.

До російського «Газпрому», який є одним зі співзасновників «РосУкрЕнерго» (РУЕ), ця компанія претензій не висувала, але звернулася з позовом до «Нафтогазу» в Стокгольмський арбітраж, який влітку цього року визнав правомірність претензій: повернути 11 мільярдів кубометрів газу та надати в якості пені ще 1,1 мільярда кубометрів.

Україна сплатить двічі?

Утім, «Нафтогаз» вже сплатив 1,7 мільярда доларів за отриманий тоді газ – російському «Газпромові». Рішення Верховного Суду створює колізію, коли за один і той самий газ треба платити вдруге. Тож, за таких умов, суперечка між «Нафтогазом» і РУЕ має вирішуватися за участі третьої сторони – російського «Газпрому».

«Той газ нам продали цілком легально, – каже міністр енергетики опозиційного тіньового уряду депутат-бютівець Олекса Гудима. – Путін підписав із Тимошенко відповідні угоди. Тобто, Україна після вердикту Верховного Суду зобов’язана вимагати від російського «Газпрому», як співзасновника «РосУкрЕнерго», щоб той повернув 1,7 мільярда доларів».

Після рішення Стокгольмського арбітражу СБУ порушила кримінальну справу, в рамках якої затримала колишнього керівника митниці Анатолія Макаренка та колишнього першого заступника голови «Нафтогазу» Ігоря Діденка. А екс-прем’єр Юлія Тимошенко звинуватила владу, і особисто Президента Віктора Януковича, в захисті не державних, а приватних інтересів Дмитра Фірташа.

Парламент погодився заплатити РУЕ з держбюджету

Досі невідомо, яким чином буде виплачена компенсація РУЕ. Наразі Кабінет Міністрів врегулював порядок розмитнення 11 мільярдів кубометрів газу, що є в підземних газових сховищах, який «Нафтогаз» має повернути РУЕ.
Утім, експерти збігаються в думці, що «Нафтогаз» одразу не зможе ані надати РУЕ весь зазначений обсяг газу. Крім того, спочатку треба визначити долю вже сплачених за спірний газ 1,7 мільярда доларів.

«Треба домовлятися: яка буде різниця і як вона буде віддаватися, – каже керівник енергетичних програм центру імені Разумкова Володимир Саприкін. – «Нафтогаз» віддаватиме не грошима, а газом. Скоріш за все, віддаватимуть приблизно мільярд кубометрів щороку впродовж щонайменше п’яти років».

Експерт зазначає, що «Нафтогаз» не зможе віддати РУЕ в якості компенсації трубопроводи або газосховища, адже ця власність належить не йому, а державі.

Раніше парламентська комісія, яка вивчала обставини ухвалення рішення Стокгольмського арбітражу щодо РУЕ, не змогла отримати необхідної інформації. Глава комісії депутат-нашоукраїнець Роман Зварич пояснив це тим, що СБУ засекретила матеріали кримінальної справи.

Також Верховна Рада відхилила опозиційний законопроект про забезпечення національної енергетичної безпеки, яким, зокрема, передбачалося не виконувати рішення Стокгольмського арбітражу щодо РУЕ за рахунок коштів держбюджету та зовнішніх запозичень.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG