Доступність посилання

ТОП новини

Суд відхилив запит знайти замовників вбивства Гонгадзе


Прага – Комітет захисту журналістів закликає українську владу покарати не лише виконавців, але й замовників вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, яке сталося у 2000 році. Про це йдеться у відкритому листі до Президента Віктора Януковича за підписом Джоела Саймона, виконавчого директора цієї міжнародної журналістської організації зі штаб-квартирою в Нью-Йорку. Тим часом суд у Києві в середу відхилив позов вдови Гонгадзе, яка домагалася поновити слідство, щоб визначити замовників резонансного злочину.

Комітет захисту журналістів бачить спроби зірвати розслідування вбивства журналіста Георгія Гонгадзе і покласти головну відповідальність за злочин на вже мертвого підозрюваного. Трьох колишніх міліціонерів засудили в 2008 році як виконавців вбивства, але замовників злочину досі не знайшли. За оцінкою Комітету захисту журналістів, українська прокуратура так і не розслідувала ролі екс-Президента Леоніда Кучми та керівника його Адміністрації, нинішнього Голови Верховної Ради Володимира Литвина.

Обидва політики відкидають причетність до вбивства і раніше заявляли, що вже не раз давали вичерпні пояснення слідчим у цій справі. А екс-Президент Кучма публічно заявляв, що справу нібито влаштували іноземні спецслужби. «Ото з Гонгадзе зробили – це ж провокація була міжнародна, щоб Україну опустити, Президента в тому числі», – сказав він.

За нинішньою версією слідства, головним підозрюваним у причетності до вбивства Георгія Гонгадзе є колишній генерал міліції Олексій Пукач, який виконував «злочинний наказ» покійного екс-міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, але це не було вбивством на замовлення. З таким формулюванням не погоджується адвокат вдови журналіста Валентина Теличенко, яка вимагала поновити слідство. Це прохання у січні відкинув Печерський суд Києва, а сьогодні й Апеляційний суд столиці.

Змінити обвинувальний висновок ще може прокурор

Коментуючи це рішення, Валентина Теличенко сказала Радіо Свобода:
«Ми більше не маємо права оскаржувати рішення Печерського суду. Але це не означає, що Пукач уже ніколи не може бути звинувачений у вбивстві Гонгадзе саме на замовлення».

Наступна стадія – це підготовка обвинувального висновку, який спершу готує слідчий, а потім затверджує прокурор. «Якщо в обвинувальному висновку будуть виявлені суперечності, а вони обов’язково мусять бути, якщо там буде вказано, що Пукач вбив, виконуючи злочинний наказ, а не на замовлення, тоді прокурор повинен буде скасувати такий обвинувальний висновок і підготувати власний обвинувальний висновок Пукачу», – зауважує Валентина Теличенко.

Коли екс-генерала Пукача затримували у 2009 році, то він відразу визнав свою причетність до справи Гонгадзе. Але досі лунають суперечливі чутки, кого ж він називає замовниками злочину.

Справа Гонгадзе – далі можливість шантажувати політиків

Розслідування справи відомого українського журналіста триває вже за третього українського Президента. Валентина Теличенко вважає, що слідчим доводиться непросто через постійний політичний тиск.

Крім того, тривають політичні спекуляції, говорить адвокат. «Багатьом політикам в Україні вигідно мати цю справу нерозслідуваною для того, щоб шантажувати перспективою кримінальної відповідальності тих політиків, які суспільство підозрює в причетності до вбивства журналіста», – зазначає Теличенко.

Натомість у Генеральній прокураті відкидають закиди у тому, що слідчі не хочуть іти до кінця у справі Гонгадзе. Речник відомства Юрій Бойченко сказав Радіо Свобода, що зараз звинувачений знайомиться з матеріалами справи, а остаточну крапку поставить суд.

«Вже в суді буде встановлена причетність Юрія Кравченка та можливих інших замовників до цієї кримінальної справи», – говорить представник Генпрокуратури.

Вдова покійного Юрія Кравченка раніше заявляла, що проводила власне розслідування, яке доводить, що її чоловік не міг замовляти вбивство журналіста. Відкидає причетність до злочину екс-міністра Кравченка і екс-Президент Кучма.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG