Доступність посилання

ТОП новини

Журналіста Климентьєва шукатимуть довго, як Гонгадзе?


Василь Климентьєв
Василь Климентьєв

Київ – Розслідування зникнення харківського журналіста Василя Климентьєва затягується, констатують його колеги. Вони пояснюють це причетністю до зникнення представників міліції та високопосадовців, яких Климентьєв зачіпав у своїх розслідуваннях. Тоді як представники МВС та Генпрокуратури говорять про суттєвий прогрес у розслідуванні.

Заступник зниклого головного редактора харківської газети «Новий Стиль» Василя Климентьєва Петро Матвієнко заявив у вівторок про те, що слідство у справі його колеги навмисно затягується, а на нього самого тиснуть правоохоронці. Місяць тому його обшукали й забрали всю комп’ютерну техніку, але цим не закінчилося. Тиск Петро Матвієнко пояснює тим, що, на його думку, правоохоронці причетні до зникнення Климентьєва.

«Якщо зі мною станеться побиття або самогубство, то прошу звинувачувати в цьому представників правоохоронних органів, – зазначає він. – Зникнення Климентьєва – це вбивство на ґрунті його професійної діяльності. Слідчий у справі всіляко намагався відвести розслідування із цього шляху, бозна-що вигадував, аж до того, що родичі Климентьєва поквиталися із ним за спадок».

Слідство іде повільно, але якісно – МВС

Донедавна у Міністерстві внутрішніх справ заявляли, що однією з основних версій є загибель Климентьєва на печенізькому водосховищі, оскільки там знайшли човен із мобільним телефоном зниклого. Сьогодні ця версія під сумнівом, повідомив заступник начальника головного слідчого управління МВС Олег Каламанов.

«Слідство відтворило можливі події і з’ясувало, що човен на водосховищі не має стосунку до зникнення Климентьєва. Але ці дані потребують перевірки. Не погоджуюся із тим, що слідчий є упередженим, саме через його об’єктивність є незадоволені його роботою, бо слідство зачіпає інтереси різних осіб», – зауважив Каламанов.

За три з половиною місяці розслідування більшість із версій зникнення редактора харківської газети «Новий Стиль» Сергія Климентьєва відкинуті, зокрема – самогубство, ДТП, необережність на воді та викрадення з метою викупу, розповів перший заступник начальника управління Генеральної прокуратури із боротьби зі зловживаннями та корупцією Володимир Гузар. За його словами, офіційних підозрюваних у справі немає, але слідство перевіряє причетність і правоохоронців, і чиновників, яких Климентьєв згадував у своїх публікаціях.

Климентьєва міг «прибрати» будь-хто з місцевих правоохоронців

Петро Матвієнко припускає, що розслідування справи його колеги вже зараз нагадує справу Гонгадзе, і так само може затягтися на роки. Про ризик затягування слідства та причетність до зникнення журналіста правоохоронців говорять і незалежні експерти. Серед них – екс-радник міністра внутрішніх справ із прав людини у Харківській області Володимир Чумак.

«Климентьєв міг перейти дорогу не лише високопосадовцям, а й рядовим працівникам міліції, якомусь капітану чи майору ГУБОПа. А то й бандиту. Якщо в нього були матеріали, що міліціонер поновився на роботі, давши великого хабара, і після цього він має знову поновлюватися за чималі гроші, продавши квартиру чи машину, то йому, мабуть, легше просто натиснути на гачок», – пояснює експерт.

Головний редактор газети «Новий Стиль» Василь Климентьєв зник 11 серпня, коли на запрошення свого інформатора виїхав фотографувати дачу одного харківського високопосадовця. Напередодні зникнення Климентьєв заявляв, що його життю загрожує небезпека.

Зараз слідство щодо його зникнення взяли під особистий контроль Президент Віктор Янукович та Генеральний прокурор України Віктор Пшонка.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG