Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна спільнота переймається можливістю воєнної акції проти режиму Каддафі


Прага – Лівійський лідер Муаммар Каддафі відхилив у середу міжнародні заклики про його негайну відставку і у зверненні до своїх прихильників у столиці Тріполі стверджував, що його підтримує більшість населення країни. Тим часом сили опору режиму нарощують свою потужність, вони висловлюють переконання, що «усунуть Каддафі від влади». Разом з тим наростає кількість біженців із Лівії, десятки тисяч із яких накопичилися в сусідніх країнах та на кордонах із ЄС, зокрема, Мальти та Італії. Країни Заходу бояться наростання кровопролиття в Лівії і розглядають можливості силових акції, зокрема, закритого неба над нею.

Міжнародна спільнота стурбована небезпекою наростання широкомасштабного кровопролиття в Лівії, звідки надходять суперечлива інформація про зіткнення сил, вірних Каддафі, та повстанських з’єднань. Це стосується й боїв за місто Брега, де розміщений великий порт і нафтопереробний завод. Головний прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі відкрив справу про ймовірні злочини в Лівії, де вже загинуло багато учасників антиурядових виступів, проти яких Каддафі застосовує авіацію, танки і важку артилерію, ракети.

Сам глава режиму заявив у середу в Тріполі, що не збирається у відставку. «Я не маю посад, із яких я мав би йти, як інші президенти. Я не є прем’єром. Вони кажуть, що є виклики, вимоги проти вас. Я запитав – де ці вимоги, виклики? Вони кажуть, що ці вимоги лунають з-закордону. Що іноземні ЗМІ проти вас... Але тут лівійський народ відчув, що по їхній гордості та гідності завдано удару», – зазначив Муаммар Каддафі.

Журналісти підтверджують, що в боях за Брег, Аджабадію, Аль-Завію сили Каддафі застосовували авіацію і важку техніку. Ясної картини у цих сутичках поки що немає, хоча антиурядові сили заявляють про свою рішучість скинути Каддафі. А найближчі родичі глави режиму похваляються відновити контроль над країною за два дні.

Застосування воєнної сили проти Каддафі проблематичне

Два американських військових кораблі підійшли до берегів Лівії. Захід грає військовими м’язами. Але для застосування воєнної потужності проти режиму Каддафі немає достатньої міжнародної підтримки, включно з ситуацію в Раді безпеки ООН. Хоча у Лондоні заявляють, що для запровадження заборони на польоти в небі Лівії, з метою унеможливлення силових дій авіації Каддафі, не обов’язково, щоб було рішення ООН. Росія скептично ставиться до такої можливості. А міністр оборони Франції виключив ймовірність воєнних акцій проти режиму Каддафі.

Тоді як у Німеччині вважають, що закриття неба над Лівією – складна справа, що потребує рішення ООН. В арабських країнах, зокрема, в Єгипті, проти воєнних дій Заходу на теренах Лівії. Хоча міністр оборони США заявив напередодні, що США мають серйозно думати над силовою акцією американських військ проти режиму Каддафі.

Тим часом уже понад 100 тисяч біженців покинули Лівію. А в сутичках загинуло, за даними експертів ООН, вже понад тисячу лівійців. ООН тимчасово позбавила Лівію членства в Раді з прав людини.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG