Доступність посилання

ТОП новини

У Казахстані почалася передвиборна агітація. Сайти Радіо Свобода заблоковані


Прага – У Казахстані почалася передвиборна кампанія напередодні квітневих президентських виборів, у яких візьмуть участь четверо кандидатів. Оглядачі не сумніваються, що в президентське крісло знову сяде довголітній лідер Казахстану Нурсултан Назарбаєв. Разом із пожвавленням політичного життя у Казахстані заблокували доступ до сайтів Радіо Свобода.

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв призначив дострокові вибори на 3 квітня, відмовившись від ідеї продовжити свої повноваження на референдумі. Як повідомила Центральна виборча комісія Казахстану, крім Назарбаєва за головну посаду в країні змагатиметься ще троє кандидатів. Жоден із них, а це ексцентрик, комуніст та еколог, не має широкої підтримки.

Спершу про президентські амбіції заявили 22 осіб, більшість з яких не виконали необхідних вимог. Одинадцять, наприклад, не змогли скласти обов’язковий іспит із казахської мови.

Зате передвиборне сито, зокрема, пройшов Гані Касимов, відомий своєю ексцентричною поведінкою і якого називають місцевим Жириновським, за зразком відомого російського політика. Касимов обливав водою своїх опонентів під час телевізійних ефірів і погрожував їм застосуванням сили. Нині він лідер Патріотичної партії Казахстану, а коли брав участь у президентських виборах 99-го року, то здобув майже 5 відсотків голосів.

Ще один кандидат – Жамбил Ахметбеков є секретарем Комуністичної партії Казахстану. Він попередив, що його партія має обмежені фінансові можливості для проведення передвиборної кампанії і буде розраховувати на соціальні мережі, щоб донести до виборців свою програму.

За президентське крісло також змагатиметься відомий казахський еколог, лідер руху «Табігат» Мелс Єлеусізов. Він визнає, що не має шансів на перемогу і також має проблеми з фінансуванням. На президентських виборах 2005 року Єлеусізов не зміг зібрати навіть одного відсотка голосів.

Тим часом 70-літній Нурсултан Назарбаєв, який керує Казахстаном ось вже два десятиліття, сказав, що взагалі не буде брати участі у передвиборній кампанії, а з виборцями зустрічатимуться представники його партії.

Доступ до низки сайтів у Казахстані заблоковано

Поруч із наближенням виборів у Казахстані стає важче отримувати інформацію. Наші колеги з казахської редакції Радіо Свобода вперше помітили перебої з доступом до своєї веб-сторінки 21 лютого. Йдеться про казахський, російський та англійський сайти Радіо Свобода, доступ до яких надають два найбільші інтернет-провайдери Казахстану – «КазТелеком» і «Нурсат». Обидва тісно пов’язані з казахським урядом.

У приватній розмові представник технічного відділу «Нурсату» визнав, що його компанія блокує доступ до Радіо Свобода і що «вони мають виконувати накази своїх начальників».

На офіційному рівні компанія «Нурсат» заперечує блокування, а «КазТелеком» наразі не відповів на запит Радіо Свобода.

Журналісти, які працюють у бюро Радіо Свобода в Казахстані, також мають проблеми з доступом до російськомовного сайту BBC і сайту опозиційної газети «Республіка».

Це вже не перші подібні випадки. Казахська неурядова організація «За вільний інтернет» наприкінці січня повідомила про те, що казахський уряд заблокував доступ до 14 сайтів, включно з деякими опозиційними організаціями та соціальними мережами.

Сайт казахської редакції Радіо Свобода вже блокували у 2008 році упродовж семи тижнів. Казахський уряд тоді рішуче заперечував, що має до цього якусь причетність.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG