Доступність посилання

ТОП новини

Інтрига казахстанських виборів


Нурсултан Назарбаєв очолює Казахстан ще з радянських часів
Нурсултан Назарбаєв очолює Казахстан ще з радянських часів

Прага – Мало хто сумнівається в тому, хто стане переможцем президентських виборів у Казахстані. Після майже двох десятиліть правління президента Нурсултана Назарбаєва в країні практично не залишилося політичних діячів, готових скласти конкуренцію до чинного президента. Та і самі вибори нещодавно хотіли скасувати взагалі. Тому оглядачі задають питання не стільки про те, чому проводяться вибори, скільки про те, чому зараз.

Нурсултан Назарбаєв очолює Казахстан ще з радянських часів. Вже тричі 70-літній правитель виграв президентські вибори у вже незалежному Казахстані, й раз уже домігся продовження своїх повноважень на референдумі.

Тепер в країні оголошені нові вибори. Вони мають відбутися вже через два місяці, 3 квітня, за рік до встановленої офіційної дати.

Передував цьому план скасування виборів взагалі і продовження терміну Назарбаєва до 2020 року, знову через референдум. Однак президент вирішив замість референдуму провести вибори.

Експерти говорять, що з огляду на політичний та законодавчий клімат, який витворився в Казахстані за час правління Назарбаєва, йому немає чого побоюватися. По-перше, для того, щоб стати кандидатом на посаду президента, потрібно скласти іспит зі знання казахської мови. Але про цей іспит говорять більше як про іспит, що перевіряє лояльність до влади більше, ніж знання мови.

Лідер опозиційної партії «Азат» Уаліхан Кайсар вже раз провалив цей іспит. Лідер іншої незарєстрованої партії, «Алга», російськомовний політик Володимир Козлов вже зняв свою кандидатуру через недостатні знання казахської мови. У Назарбаєва проблем з казахською немає.

Згідно з іншим законом, кандидатами не можуть бути люди раніше засуджені. З цим є проблеми у деяких інших кандидатів, які брали участь у несанкціонованих демонстраціях і за це отримали судовий вирок.

Відсутність наступника, побоювання російського чинника

Тож аналітиків більше цікавить питання не про те, чому Назарбаєв буде проводити вибори, скільки про те, чому зараз. Назарбаєв не має наступника з близького родинного кола.

Раніше очікувалося, що він передасть владу своєму зятеві Рахату Алієву. Але після розводу з дочкою Дарігою Назарбаєвою Алієва засудили за фінансові махінації і ледь не посадили. Він тепер переховується в Австрії, і якщо захоче повернутися додому, йому загрожує 40 років ув’язнення. Другий президентський зять Тімур Кулибаєв потрапив у поле зору вже швейцарського правосуддя, також за відмивання грошей.

Ще однією причиною проведення виборів саме зараз, на думку аналітиків, є невизначеність російської політичної ситуації напередодні президентських виборів у самій Росії. Як говорить директор Казахської служби Радіо Свобода Єдіґе Магауін, Назарбаєв не хоче ризикувати тим, що Москва захоче обрати собі іншого кандидата в Астані.

«Назарбаєв може опинитися у ситуації, коли один кандидат на російських виборах обере його, а другий може обрати когось іншого як більш підходящого кандидата на посаду лідера Казахстану. Це побоювання, як кажуть в Казахстані, і стало причиною перенесення виборів на рік раніше», – вважає він.

Подібний приклад в Центральній Азії вже був. Не встигла Москва розпочати кампанію критики президента Киргизстану Курманбека Бакієва, як через кілька тижнів його вже не було в країні. Місцеві аналітики говорять про значну роль російських засобів масової інформації у підбурюванні киргизів на виступи проти свого президента.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG