Доступність посилання

ТОП новини

Вацлав Гавел за іноземне військове втручання у Лівії


Колишній президент Чехії Вацлав Гавел заявив, що лівійського лідера Муаммара Каддафі необхідно усунути від влади за допомогою іноземного військового втручання, якщо його війська далі атакуватимуть повстанців.

Гавел жорстко розкритикував лівійського лідера, заявивши, що світовій спільноті, можливо, доведеться зупинити його від «скоєння нових злочинів».

За словами Гавела, «весь світ помилявся», вважаючи Каддафі «ексцентричним диваком», тоді як виявилося, що це «божевільний злочинець», заявив він сьогодні в інтерв’ю газеті Hospodářské noviny.

«Військове втручання може мати різну форму – від допомоги повстанцям і блокади повітряного простору до цілеспрямованих атак на місця, де переховується Каддафі», – вважає Вацлав Гавел.

На його думку, Захід повинен скористатися досвідом воєнної операції НАТО проти Югославії за режиму Слободана Мілошевича.

«Про Мілошевича чотири роки лише розмірковували, обережність і стримування себе не виправдали, а, навпаки, призвели до безлічі страшних речей», – нагадав Гавел.

У 1999 році чеський екс-президент в період косовської кризи підтримав бомбардування Югославії військами деяких країн-членів НАТО.

Дії Північноатлантичного альянсу він назвав тоді «важливим прецедентом для майбутнього».
XS
SM
MD
LG