Доступність посилання

ТОП новини

В Україні шукають землю Каддафі


Лівійський лідер Муаммар Каддафі у Києві, 2008 рік
Лівійський лідер Муаммар Каддафі у Києві, 2008 рік

Київ – Опальний лівійський лідер Муаммар Каддафі орендує землі сільськогосподарського призначення в Україні – таку неофіційну інформацію перевіряють у парламентському комітеті з питань аграрної політики та земельних відносин. Депутати шукають офіційного підтвердження чи спростування.

Нині є доступними лише ті документи, що свідчать про наміри попереднього уряду виконати прохання Муаммара Каддафі про надання в оренду землі для вирощування сільгоспкультур, зокрема, пшениці.

Чи завершилися ці перемовини підписанням угоди, стане зрозуміло, коли надійде відповідь на офіційний запит, повідомив Радіо Свобода голова парламентського комітету з питань аграрної політики, депутат від Партії регіонів Григорій Калетнік.

«Я можу підтвердити, що така інформація дійсно циркулює по всіх структурах і по людях. Називають різні цифри – взамін на видобуток нафти. Я дав офіційний запит у Держреєстр, щоб мені дали офіційну відповідь на цю інформацію, яким чином воно зареєстровано, якщо таке дійсно відбулося. Якщо відповіді не дадуть у місячний термін – це буде порушення, тоді вже будемо домагатися по іншому, через Генеральну прокуратуру», – наголосив Калетнік.

Переговори велися про вирощування сільгоспкультур – Кириленко

Колишній віце-прем’єр-міністр з питань агропромислового комплексу, голова парламентської фракції «БЮТ-«Батьківщина» Іван Кириленко запевнив Радіо Свобода, що немає жодної інформації про успішне завершення переговорів із Каддафі щодо оренди сільгоспугідь.

«Нічого абсолютно мені на цю тему навіть не відомо. Навіть не чув нічого подібного. Знаю, що переговори велися багато років, щоб на якихось умовах, чи спільного виробництва, чи за інших якихось можливостей, вирощувати сільськогосподарські культури, але далі від розмов я не бачив ніяких документів, щоб це засвідчили. Думаю, що якби це було, то було б відомо. Це обов’язково було б пов’язано з укладанням договорів оренди. Суборенда у нас заборонена», – сказав Кириленко.

100 тисяч гектарів не сховаєш – експерт

Землі, що були б цікавими для Муаммара Каддафі, повинні були б мати таку площу, що її неможливо було б здати в оренду таємно, принаймні, якщо це робити законно, відзначив у розмові з Радіо Свобода перший заступник голови Всеукраїнської спілки сільгосппідприємств Василь Ярошовець.

«Навіть не думаю, що це є. Мова йшла десь про 100 тисяч гектарів. Щоб таку площу взяти одним шматком, абсолютно виключено, бо землі розподілені між суб’єктами господарювання. Не бачу можливості зробити таке швидко, потрібно багато часу. Міг би бути інший варіант: щоб якась структура переуступила свої корпоративні права, але я такого не бачу, ці холдинги у нас усі на виду. Не думаю, що це можливо», – зазначив Ярошовець.

Доки в Україні розшукують «землю Каддафі», санкції проти його режиму запровадили ООН, Євросоюз та США. Оголошено про ембарго на постачання до Лівії зброї і будь-яких матеріалів військового призначення та про заборону на міжнародні поїздки Муаммара Каддафі та дев’яти членів його сім’ї і шести наближених. Крім того, заморожено зарубіжні активи Каддафі, його сина і ще чотирьох родичів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG