Доступність посилання

ТОП новини

Керівник Лондонської школи економіки пішов у відставку через зв’язки з Каддафі


Говард Дейвіс
Говард Дейвіс

Прага – Керівник елітного британського університету пішов у відставку після того, як з’ясувалося, що заклад отримував пожертвування від лівійського режиму Муаммара Каддафі. Відхід Говарда Дейвіса з посади директора Лондонської школи економіки (ЛШЕ) стався відразу після того, як з’ясувалося, що цей заклад отримував сотні тисяч доларів від сина Каддафі – Саїфа. Ця новина надійшла у розпал антиурядових виступів у Лівії, де режим Каддафі застосовує брутальні методи для придушення своїх опонентів.

Британська еліта потрапляє у неприємне становище з Муаммаром Каддафі вже не вперше, бо скандали з лівійським диктатором тягнуться для Лондона ще від трагічного вибуху пасажирського літака над британським містечком Локербі у 1988 році (його влаштували терористи з Тріполі), а також убивства жінки-поліцейського біля посольства Лівії в Лондоні.

Від 2003 року британські верхи подружилися з Каддафі, і їхня країна отримала вигідні нафтові концесії в Лівії, а британські прем’єри Тоні Блер та Ґордон Браун не раз по-дружньому тисли руку Муаммару Каддафі.

І ось новий лівійський скандал у Лондоні, та ще у час кровопролиття в Тріполі. Тепер він сколихнув елітну Лондонську школу економіки, де директор Говард Дейвіс пішов у відставку 3 березня. Це сталося після того, як виявилося, що навчальний заклад уклав угоду на понад 3 мільйони доларів із фондом Саїфа Каддафі для підготовки близько 400 молодих лівійців на роль майбутньої еліти цього диктаторського режиму.

На додачу Дейвіс був ще й економічним посланцем британського уряду в Лівії. В інтерв’ю журналістам він визнав свою провину: «Я вирішив піти, бо репутація школи лежить на моїй відповідальності, а їй було завдано удару, і я визнаю, що головна провина тут моя, за що й беру відповідальність на себе».

Дейвіс також визнав, що саме він помилився, коли радив взяти гроші від фонду Саїфа Каддафі. Скандальність цієї справи для Лондона полягає ще й у тому, що до призначення Дейвіса економічним радником Тріполі, як виглядає з публікацій WikiLeaks, причетне і МЗС Великої Британії.

Українські верхи також пов’язані з Лондонською школою економіки

Розслідування фінансових зв’язків ЛШЕ з Каддафі триває. Йдеться також про укладення компанією, пов’язаною зі Школою, контракту на суму у понад два мільйони доларів із лівійським благодійним фондом Каддафі та про численні гонорари у десятки тисяч доларів працівникам Лондонської школи.

До цього набирає розвитку справа з розслідуванням плагіату докторської дисертації Саїфа Каддафі, яку він захистив у ЛШЕ. Тепер всі цитують у Лондоні слова Саїфа про те, що режим у Тріполі буде стояти проти повстання народу до останнього. «Ми будемо боротися до останньої людини, останньої жінки, останньої кулі», – цитують у пресі слова Саїфа.

У зв’язку зі скандалом довкола ЛШЕ оглядачі згадують також і про те, що чимало дітей українських політиків закінчували цей престижний заклад. Зокрема, Лондонська школа економіки є альма-матер і для доньки колишнього українського прем’єра Юлії Тимошенко – Євгенії.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG