Доступність посилання

ТОП новини

У Лівії тривають бої за стратегічні позиції


Прага – Після того, як лівійський лідер Муаммар Каддафі відкинув міжнародні заклики піти у відставку, в Лівії поновилися бої між прихильниками режиму та опозицією. ООН називає критичним становище на кордоні Лівії та Тунісу, де за останні дні зібралося понад 70 тисяч лівійських біженців.

За повідомленнями з Лівії, сили, лояльні до Муаммара Каддафі, не змогли відновити контроль над містом Аз-Завія на заході від столиці Тріполі. Битва із використанням танків та важкої артилерії тривала протягом шести годин упродовж ночі і сьогодні на світанку.

Прихильники Каддафі пішли в наступ після того, як лівійський лідер у понеділок ввечері відкинув міжнародні заклики скласти повноваження.
«Вони люблять мене. Мій народ зі мною. Вони помруть, щоб захистити мене», – заявив Муаммар Каддафі.

Ці слова свідчать про те, що лівійський лідер не розуміє, що насправді відбувається, вважає посол США при ООН Сьюзан Райс. «Якщо він може сміятися, коли говорить із американськими та міжнародними журналістами, поки вбиває власний народ, то це лише підкреслює, наскільки він неспроможний керувати і відірваний від реальності», – зауважила Райс.

Очевидці повідомлять, що прихильники Каддафі оточили місто Аз-Завія і блокують поставки туди харчів.

Представники лівійської влади при цьому запевнюють, що намагається домовитися з місцевими лідерами, щоб стабілізувати ситуацію. Але вони також попереджають про застосування зброї, якщо опозиція і далі наполягатиме на відставці Каддафі.

А на сході Лівії, яку контролюють повстанці, опозиціонери записують у свої лави добровольців і вчать новачків. Дедалі частіше чути розмови про можливий наступ на Тріполі.

Тим не менше, урядові війська дають відсіч своїм суперникам і на сході. За останню добу лівійська авіація атакувала там склад зброї, тривали бої і біля міста Місурата, де урядові сили намагаються відновити контроль над стратегічним аеропортом.

У світі немає єдності щодо силових дій проти Каддафі

Тим часом Пентагон направив американські військові літаки і кораблі до берегів Лівії. Британський прем’єр Дейвід Камерон не виключив застосування сили проти режиму Каддафі.

Державний секретар США Гілларі Клінтон також казала про різні можливості щодо Лівії, коли виступала перед закордонним комітетом Палати представників Конгресу США. «Наші бійці готуються підтримати важливі гуманітарні місії для Лівії. Але ми не виключаємо інших варіантів доти, доки лівійська влада продовжує повертати зброю проти власного народу», – зазначила Клінтон.

Натомість французький міністр закордонних справ Алан Жюппе заявив французькому парламентові, що міжнародної військової акції проти Лівії не буде, включно із забороною польотів, якщо не буде «чіткого мандату» з боку ООН.

Сумніви щодо доцільності запровадженні такої зони висловлюють Росія і Китай, які належать до Ради безпеки ООН.

Таку заборону обговорюють США зі своїми союзниками в НАТО, щоб не дати можливості прихильникам Каддафі атакувати повстанців із повітря.

На тлі цих подій далі триває евакуація з Лівії іноземців. При цьому Україна заявляє, що вже вивезла звідти всіх охочих. Як повідомили сьогодні українські дипломати, в Лівії залишилося близько півтисячі українських громадян, які не хочуть повертатися додому.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG