Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна спільнота конкретизує кроки проти режиму Каддафі


Прага – Міжнародна спільнота – ООН, Євросоюз та НАТО – обговорюють у п’ятницю конкретні кроки для припинення політичної і гуманітарної кризи в Лівії, де режим Муаммара Каддафі суворо придушує повстання народу проти нього. Рада з прав людини ООН у Женеві рекомендує зупинити членство Лівії в ній, ЄС заявив, що настав час конкретних дій для зупинення насильства режиму в Тріполі. У Вашингтоні не виключають і військового тиску на нинішню владу Каддафі, яка втратила схід країни, а в столиці її оточили повстанці. Тим часом сотні тисяч лівійців зібралися у п’ятницю на «марш мільйона» в Тріполі, де зранку було чути гучну стрілянину та вибухи.

Із початку п’ятниці в Тріполі знову пролилася кров, коли війська, вірні Муаммарові Каддафі, і його іноземні найманці стріляли по учасниках протестів. Згідно з повідомленнями арабського телеканалу «Аль-Джазіра», на вулицях столиці Лівії вже в середині дня загинули щонайменше 2 особи, а кілька учасників протестів поранені.

Координатор зовнішньої політики ЄС Катрін Аштон заявила в п’ятницю, що настав час для Євросюзу діяти, щоб зупинити кровопролиття в Лівії. «Настав час для ЄС розглянути так звані обмежувальні заходи, подумати про те, що ми можемо зробити для здійснення максимального тиску з метою припинення насильства в Лівії і дати країні можливість розвиватися далі. У найближчі дні ми обговоримо такі заходи, як заборона на в’їзд до ЄС для керівників Лівії, замороження банківських активів та інші можливі кроки», – заявила вона. Представники ЄС у принципі узгодили ці кроки, які мають бути остаточно затверджені наступного тижня.

Рада з прав людини ООН на своєму засіданні в п’ятницю в Женеві одноголосно порекомендувала припинити членство Лівії в цьому головному правозахисному органі Організації Об’єднаних Націй «у зв’язку з тяжкими й систематичними порушеннями прав людини владою Лівії».

Голова відомства ООН з прав людини Наві Піллей заявила під час засідання Ради з прав людини, що каральні дії режиму Каддафі проти демонстрантів у Лівії викликають тривогу у всьому світі. Вона наголосила при цьому, що у перебігу протестів у цій країні було вбито і поранено тисячі мирних людей. Перед цим держсекретар США Гілларі Клінтон підтримала пропозицію виключити Лівію з Ради ООН з прав людини.

Союз НАТО заявив у п’ятницю, що не планує якихось воєнних операцій в Лівії, але докладатиме зусиль для евакуації іноземних громадян з території охопленої повстанням держави та вживе інших допоміжних заходів.

Рада Безпеки ООН планує пізніше у п’ятницю обговорити в Нью-Йорку плани ембарго на постачання зброї і фінансових санкцій проти режиму Каддафі. Однак саме голосування в Раді відбудеться лише наступного тижня.

Війська Каддафі обстрілюють демонстрантів із повітря

У Тріполі на вечір у п’ятницю очікувалося проведення опозицією «маршу мільйона». Вдень велися обстріли учасників протестів у західних передмістях Тріполі. Також стало відомо, що повстанці захопили на сході місто Адждабія. Тривали сутички в місті Аз-Завія, що неподалік Тріполі. В Женеві під час засідання Ради ООН з прав людини повідомили, що режим Каддафі застосовує проти народу танки й авіацію.

На знак протесту проти режиму Каддафі покинули свої пости лівійський посол в Парижі і представник Лівії в ЮНЕСКО у Франції. Посол Лівії в Йорданії Мухаммад аль-Баргаті заявив, що він на боці повсталого народу своєї країни. Загальний перелік лівійських дипломатів і працівників посольств, які пішли в відставку чи «перейшли на бік народу», налічує вже десятки осіб.

Повідомляється про чимало фактів подальшого переходу офіцерів і вояків лівійської армії на бік повсталих.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG