Доступність посилання

ТОП новини

У світі зростають заклики до зони заборони польотів у Лівії


Організація «Ісламська конференція» приєдналася сьогодні до закликів запровадити в Лівії зону заборони польотів лівійської бойової авіації.

Як заявив голова організації, що об’єднує 57 країн, Екмеледдін Іхсаноглу на початку її термінового засідання, вони закликають Раду Безпеки ООН «виконати свій обов’язок щодо цього».

Думку перекрити лівійській військовій авіації можливість завдавати ударів по противладних повстанцях і мирних мешканцях раніше підтримали, зокрема, Рада співпраці країн Перської затоки, а також такі держави, як Франція чи Велика Британія.

У НАТО Генеральний секретар Андерс Фоґ Расмуссен, оцінюючи можливість такого втручання, наголосив, що для нього необхідний дозвіл ООН.

Росія натомість виступила проти зовнішнього воєнного втручання. Як сказав міністр закордонних справ Сергій Лавров, лівійці мають «самі вирішити свої проблеми».

Напередодні Сполучені Штати заявили, що розглядають «усі можливості» щодо Лівії, серед яких воєнне втручання чи надання озброєнь повстанцям проти режиму лівійського лідера Муаммара аль-Каддафі.

Але і в Вашингтоні наголосили, що для втручання необхідна міжнародна підтримка, а для підтримки повстанців зброєю – скасування нинішнього ембарго ООН проти Лівії чи зміни його умов.

Тим часом у Лівії тривають бої між військами, вірними режимові, і силами повстанців. Повідомляють про сьогоднішні нові повітряні удари урядової авіації по портовому місту Рас-Лануф із його нафтовим терміналом, яке утримують повстанці, і про те, що урядові війська відбили наступ повстанців на захід уздовж північного узбережжя країни.

Учора владні сили відбили в повстанців сусіднє місто Бін-Джавад.

За даними ООН, уже понад мільйон біженців, і втікачів із Лівії до сусідніх країн, і внутрішніх біженців у самій Лівії, потребують нині гуманітарної допомоги.
XS
SM
MD
LG