Доступність посилання

ТОП новини

ЄС поліпшує відносини з Києвом, а США – з Москвою, незважаючи на демократію (огляд преси)


Прага – Західні оглядачі звертають увагу, що Європейський Союз розвиває зв’язки з Києвом, незважаючи на стурбованість щодо демократії в цій країні, і нагадують: понад половина українців, за опитуванням, негативно ставиться до політики української влади. Так само і з Росією: віце-президент США, добре відомий своєю різкою критикою цієї країни, прибувши до Москви, намагатиметься не критикувати Кремль щодо питань демократії і прав людини.

Очевидно, що проблеми з демократією і повільними реформами в Україні за Президента Віктора Януковича не перешкодили Європейському Союзові розвивати тісніші відносини з Києвом, пише видання «Євразійський щоденний оглядач» (Eurasia Daily Monitor). Автор статті нагадує, що представники ЄС кілька разів підтвердили нещодавно намір Євросоюзу підписати з Україною угоду про політичну асоціацію і вільну торгівлю й пообіцяли Україні фінансову допомогу. Євросоюз нагадує Києву про необхідність дотримуватися демократичних стандартів із таких нагод як нові арешти урядовців попередньої влади і віддає перевагу економіці – якраз як хоче Янукович, мовиться в статті.Одне з можливих пояснень: Брюссель побоюється, щоб Київ не повернувся знову на орбіту Росії. При цьому видання нагадує, що російські урядовці постійно запрошують Україну приєднатися до митного союзу на чолі з Росією.

А щоденник західної спільноти в Україні Kyiv Post публікує результати нещодавнього дослідження громадської думки, за яким майже 52 відсотки опитаних у лютому були повністю чи переважно негативної думки про політику, яку здійснює українська влада. Іще 30 відсотків мали змішану оцінку, частково негативну, частково позитивну. А позитивно оцінили діяльність влади тільки 14 відсотків опитаних Київським міжнародним інститутом соціології. У червні минулого року позитивних відгуків було ще 48 відсотків, нагадує публікація, негативних же тоді було тільки 21 відсоток. Водночас нині три чверті опитаних також заявили, що Україна рухається в неправильному напрямку, 13 відсотків не побачили в державі ніякого прогресу і ще стільки ж були всім в Україні задоволені.

Тим часом британський щоденник Financial Times пише про візит до Росії віце-президента США Джо Байдена, який має на меті зміцнити поліпшені останнім часом відносини між країнами. Описуючи плани американського керівника, газета також нагадує, що Байден раніше був знаний як різкий критик Росії, і зазначає, що цього разу від нього очікують іншого: що він уникатиме викликати гнів Кремля, нагадуючи там про демократію і права людини. Але все ж, пише видання, щоб відповісти на критику у Вашингтоні про надто м’яке ставлення до Москви президента США Барака Обами, віце-президент проведе зустріч із російськими опозиційними діячами і представниками громадянського суспільства. Напередодні, нагадує газета, Байден визнав, що Росія і США «не завжди у всьому погоджуються». Як приклад він навів ставлення Вашингтона і Москви до територіальної цілісності Грузії.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG