Доступність посилання

ТОП новини

Європа потребує стратегії щодо Лівії і всього мусульманського світу (огляд преси)


Прага — Однією з головних тем європейської преси в п’ятницю залишається становище в Лівії, якому присвячений цього дня саміт Європейського Союзу. На цьому тлі українські питання лишаються трохи осторонь.

Британський щоденник Times, повідомляючи про бої між владними військами й силами повстанців у Лівії і про ризики, яких зазнають у них журналісти, пише в редакційній статті, що дедалі жорстокіші напади військ лідера Лівії Муаммара аль-Каддафі вимагають скоординованої відповіді Заходу. Але, вважає газета, така міжнародна відповідь не мала б містити офіційного визнання тимчасової ради повстанців у місті Бенгазі, як зробила Франція.Париж зробив цей крок передчасно, бо лівійській тимчасовій раді бракує демократичної легітимності. Щоденник пише про необхідність запровадити зону заборони польотів і заявляє, що головна перешкода на шляху до цього не практична, а політична, і перебуває вона у Вашингтоні. Президент США Барак Обама дотримується політики вичікування, а становище в Лівії нині таке, що нічого не робити – означає, по суті, допомагати жорстокому диктаторові відновити свою владу.Тверді питання вимагають твердих кроків, мовиться в її редакційній статті.

Інша британська газета, Financial Times, пише, що ЄС має перейматися не тільки Лівією – глибшої реакції вимагає і демократичне пробудження в усьому регіоні. Близький Схід є нині глибинним і прилюдним випробуванням намірів Європи щодо мусульманського світу, вважає автор статті. Першим кроком ЄС мала б бути розробка і втілення стратегії, яка поєднувала б і термінову допомогу, і довготривале зусилля.Воно переконало б тих, хто прагне демократії, що Європа не втратить у них зацікавленості, коли мине гостра криза.

Daily Telegraph звертає увагу на таємниче зникнення в Україні мало відомого, але важливого палестинця, яке сталося ще в середині лютого, але про яке більше заговорили останнім часом. Щоденник наводить заяву Міністерства внутрішніх справ України, яке визнає викрадення керівника єдиної в Смузі Гази електростанції Дірара Абу Сісі «за невідомих обставин», і твердження його дружини, українки Вероніки, яка вважає, що її чоловіка викрала ізраїльська розвідка. Він із родиною приїхав до України, щоб просити українського громадянства. Тепер, за непідтвердженими інформаціями, він може перебувати у в’язниці в Ізраїлі.

Більше про Україну пише газета західної спільноти в Києві Kyiv Post. Вона наводить слова колишнього президента Чехії і одного з провідних у світі борців за демократію Вацлава Гавела, який вважає, що нинішня Україна, як і Білорусь та Росія, – це «диктатура в рукавичках». А в редакційній статті щоденник зауважує, що «стабільність», якою хвалиться нинішня українська влада, означає, що владці проводять такі закони, які хочуть, і ухвалюють рішення на користь себе самих і своїх бізнес-партнерів. Якщо ж опозиція підніме голос на протест, її критикують за «неконструктивність» чи намагання дестабілізувати країну. Стаття пропонує не забувати, що Єгипет, Туніс і Лівія теж були «стабільні», як нещодавно згадував Президент Віктор Янукович. Із іншого боку, на часту в газеті критику української влади вона друкує й відповідь В’ячеслава Піховшека, якого представлено як колишнього головного редактора новин телеканалу «1 + 1» і колишнього автора виступів для колишнього Президента Леоніда Кучми. Піховшек, зокрема, вважає, що на Заході упереджено ставляться до Януковича, а на зловживання за Президента Віктора Ющенка не звертали уваги.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG