Доступність посилання

ТОП новини

Донеччани не згодні платити за квартири на 80 відсотків більше


Донецьк – Донеччани вийшли на протест проти зростання цін на житлово-комунальні послуги. У вівторок близько сотні людей пікетували Донецьку міську раду з вимогою відхилити рішення про підвищення квартирної плати на 80 відсотків, ухвалене наприкінці лютого. У разі невиконання вимог донеччани погрожують влаштувати «майдан» під стінами Донецького міськвиконкому. Чи дослухається міська влада до думки своїх виборців?


У вівторок близько сотні людей похилого віку зібрались біля Донецької міськради з гаслами «Ні грабіжницькому підвищенню тарифів», «Досить дурити пенсіонерів». Протриматись на середню пенсію в Донецьку стає ще важче – наприклад, утримання трикімнатної квартири без пільг обходиться тут у 700-800 гривень. А з 1 березня міська рада різко підвищила квартирну платню, що і викликало обурення донеччан.

«Із 1 березня тарифи підвищились на 80%. Жителі міста протестують проти цього рішення. І в разі ігнорування наших вимог міською владою, ми організуємо після цієї сесії майдан під міською радою», – заявив один із організаторів мітингу, голова громадської організації «Комітет боротьби за права жителів» Дмитро Верзилов.
Донеччани не згодні платити більше
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Люди не згодні платити за неякісну послугу і вимагають повторного проведення громадських слухань щодо квартирної плати.

«Як можна було призначити такі тарифи? Я живу на проспекті Ілліча, у мене 35 років тече дах у квартирі, там практично неможливо жити. І в мене на 9-му поверсі буде найбільша квартплата, хоча нічого у квартирі не робитимуть, якщо щось трапиться», – говорить пенсіонерка Лідія Головач.

Питання тарифів – корупційне?

Окрім цього, донеччани направили до Президента України і донецьких чиновників звернення, в якому звинувачують місцеве керівництво житлово-комунальних підприємств у корупційних схемах, у яких, як сказано у взерненні, задіяна донецька влада, що самовільно піднімає тарифи.

«Я вважаю, що тут однозначно працюють якість корупційні схеми, за якими ці гроші просто розкрадаються і це буде продовжуватись, – зазначає один із учасників мітингу Іван Редін. – За такої влади, за цих лук'янченків і левченків нічого не зміниться. В Донецьку – це точно. Це просто такий кримінальний спосіб заробляння грошей із людей. І така ситуація владу повністю влаштовує. Щоб люди платили більше і більше, і при цьому нічого не робиться. Нічого не змінюється!»

Протестувальники закидають владі лобіювання інтересів підприємств житлово-комунальної сфери. Натомість мер Донецька Олександр Лук'янченко стверджує, що правоохоронці пильно стежать за дотриманням законодавства у цій галузі.

«Я думаю, що ці закиди… Компетентні органи сотні разів перевіряють ці питання. Які можуть бути посередники? Міськводоканал – це комунальне підприємство, міськтепломережа – комунальні підприємства. Міськгаз і теплозабезпечення – підприємства приватні», – говорить Лук'янченко.

За даними мера, підвищення тарифів суттєво не вплине на донеччан, адже на сплату комунальних платежів за останній рік вони витратили близько шести відсотків усіх своїх доходів. Не згодні з цим люди, переважно пенсійного віку, вони далі обіцяють влаштувати під вікнами мерії більш масштабні протести.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG