Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура закрила одну із чотирьох карних справ проти кримського екс-спікера


Анатолій Гриценко
Анатолій Гриценко
Сімферополь – Генеральна прокуратура Україна припинила одну з чотирьох кримінальних справ, які майже два місяці тому були порушені проти колишнього спікера кримського парламенту Анатолія Гриценка. Той зараз перебуває під вартою й адвокати заарештованого екс-посадовця стверджують, що, попри закриття однієї справи, слідство має намір подовжити арешт колишнього кримського спікера ще на кілька місяців. Анатолій Гриценко був затриманий правоохоронцями 24 січня за звинуваченням у перевищенні службових повноважень, що проявилося у незаконному переведенні ділянки площею близько 5 тисяч гектарів, яка належала військову радгоспу, у землі запасу. Згодом проти екс-спікера порушили ще 3 кримінальні справи.

Мова йде про епізод, за яким екс-спікер дав незаконний, на думку правоохоронців, дозвіл на оренду котеджу апартаментів санаторію Верховної Ради Криму «Росія» в Ялті. Як повідомив адвокат Гриценка Віктор Овечкін, справу закрила Генпрокуратура через те, що виконувач обов’язків прокурора автономії Олексій Угрюмов не мав права підписувати постанову про порушення справи проти чинного депутата Верховної Ради Криму – це компетенція лише повноцінного прокурора.

Віктор Овечкін
Разом з тим адвокат поскаржився, що прокуратура приховує від підзахисного і його захисників важливу інформацію. «Ми вияснили, що кримінальну справу щодо санаторію «Росія», порушену 28 січня, ще 2 лютого було припинено. Ми про це дізналися лише 3 березня. Попросили, щоб нам дали постанову про припинення, але нам у цьому відмовили».

Віктор Овечкін також повідомив, що стосовно Анатолія Гриценка, який двічі очолював Верховну Раду Криму, був віце-прем’єром уряду автономії і керував Ленінською районною державною адміністрацією, крім першої справи щодо передачі землі військового радгоспу, порушено ще дві кримінальні справи. Зокрема, про виплату премій працівникам райдержадміністрації і про погодження Анатолієм Гриценком, як керівником райдержадміністрації, передачі землі районного лісового господарства приватній фірмі, яка придбала приміщення колишнього дитячого табору, що на цій ділянці розташований. Адвокати обвинуваченого в цьому екс-посадовця стверджують, що жодного складу злочину у згаданих справах немає і що вони знову апелюватимуть до Генпрокуратури.

У Прокуратурі Криму підтвердили факт припинення слідства по одному з чотирьох епізодів об’єднаної кримінальної справи проти Анатолія Гриценка. Разом з тим, заступник прокурора АРК Олег Лемешев повідомив, що за трьома іншими епізодами слідство триває. За даними Центру журналістських розслідувань, до кінця нинішнього місяця досудове розслідування вже буде завершене і справу передадуть до суду.

Водночас, адвокати Анатолія Гриценка припускають, що слідчі будуть змушені просити суд подовжити терміни розслідування ще на 2 місяці, оскільки вони завершуються 24 березня, а за 10 днів до передачі справи до суду з нею має ознайомитися обвинувачений і його захисники, а цього досі не зроблено. Адвокат Віктор Овечкін і далі висловлює переконання, що справа проти Анатолія Гриценка – не політична і що тримати за ґратами його підзахисного немає підстав.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG