Доступність посилання

ТОП новини

В Україні не може статися така аварія, як на японській АЕС «Фукусіма-1» – представник «Енергоатому»


Запорізька АЕС
Запорізька АЕС

Київ – Національна енергетична компанія «Енергоатом» має намір додатково проаналізувати сейсмостійкість АЕС через аварію на японській електростанції «Фукусіма-1». Водночас, за словами представників компанії, попередні перевірки засвідчили відповідність українських атомних електростанцій міжнародним вимогам, а нині впроваджується комплексна програма з підвищення ядерної і радіаційної безпеки.

В Україні не може статися така аварія, як на японській АЕС «Фукусіма-1», запевнила віце-президент з якості та науково-технічної підтримки Національної компанії «Енергоатом» Наталія Шумкова. За її словами, українські енергоблоки вже давно працюють із врахуванням досвіду Чорнобиля, крім того їх нещодавно перевіряли міжнародні експерти.

«Ми пройшли практично безпрецедентну перевірку в межах міжнародного проекту Україна – МАГАТЕ – ЄС у 2008-09 роках. Ми пройшли спочатку внутрішню самооцінку, а потім результати передали міжнародним експертам. Не виявлено на жодному з наших 15 блоків жодної невідповідності вимогам МАГАТЕ. Внутрішні українські правила ядерної та радіаційної безпеки дуже консервативні і їхні вимоги, здебільшого, вищі за ті, що наводяться в рекомендаціях МАГАТЕ », – розповіла Наталія Шумкова.

Вона також повідомила, що плануються додаткові внутрішні перевірки українських атомних станцій, зокрема на сейсмостійкість. Українські АЕС розраховані на землетруси до 7 балів, а реакторні установки – до 8 балів, повідомила вона. Водночас, глава «Енергоатому» Юрій Недашковський заявив, що Україна не відмовиться від планів розвивати свою атомну енергетику, однак має намір переглянути вимоги з безпеки енергоблоків, враховуючи уроки аварії на японській «Фукусімі-1». За його словами, нині Україна виробляє на атомних станціях половину споживаної енергії, а енергетична стратегія держави передбачає збільшення цієї частки.

Україна вичерпала можливості щодо розміщення нових АЕС – експерт

Координатор мережі енергетичних інновацій Роман Зінченко вважає, що Україна вичерпала свої можливості щодо розміщення атомних енергоблоків.

«Проблема буде у багатьох українських регіонах – це вододефіцит. В Україні немає води для того, щоб охолоджувати десятки нових енергоблоків, – каже він. – Нашим національними енергетичним спортом має стати масове скорочення нашого енергоспоживання. Енергомодернізація країни – велетенський внутрішній ринок, наприклад, для українських будівельних компаній. Як би ми відкрили цей ринок, шляхом стимулів та розумних підходів, тоді б ми могли відмовитися від масованої забудови новими ядерними блоками».

А голова Української асоціації виробників альтернативного твердого палива Іван Надєїн відзначив, що влада має пам’ятати і про розвиток видобутку енергії з відновлюваних джерел.

«Безперечно, потенціал і по сонячній енергії, і по вітровій, і по біомасі в Україні є. Ці галузі будуть розвиватися незважаючи на нечіткі стимули з боку держави. Адже нині крім зеленого тарифу жодного стимулюючого механізму немає», – говорить Іван Надєїн.

Нині в Україні експлуатується 15 енергоблоків на 4-х атомних електростанціях. Крім того, відбуваються підготовчі роботи на майданчику третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG