Доступність посилання

ТОП новини

Афганських біженців не почули в Україні, побили й депортували?


Київ – 14 афганських біженців, яких затримали на українському кордоні, зазнали фізичного насильства від прикордонників, коли біженці в аеропорту Бориспіль очікували депортації з України, повідомляє правозахисна організація Amnesty International. Представництво ООН у справах біженців відзначає, що вихідці з Афганістану не мали належного юридичного захисту та можливостей отримати притулок.

14 вихідців із Афганістану були затримані на українсько-словацькому кордоні, коли вони намагалися незаконно перетнути його. Їх розмістили в пункті тимчасового утримання біженців на Волині, повідомила правозахисна організація Amnesty International.

У таких пунктах утримання біженці не мають доступу до більшості міжнародних правозахисних організацій, а під час депортації українська влада часто порушує їхні права, заявила Радіо Свобода представниця Amnesty International в Україні Хеза Макгіл.

«Ми дізналися, що група афганців перебуває в аеропорту Бориспіль, звідки їх 14 березня хотіли депортувати до Афганістану, – каже правозахисниця. – До їхніх вимог прикордонники ставилися зі зневагою, застосовували проти них силу. На знак протесту афганці намагалися перерізати собі жили. Те що відбулося – це грубе порушення міжнародних зобов’язань України».

Біженці кажуть, що в разі депортації їх можуть убити

Представництво ООН у справах біженців з’ясувало, що 14 березня частина утікачів із Афганістану була депортована, решта – досі перебуває в аеропорту Бориспіль. Представники ООН отримали дозвіл на лише одну коротку зустріч із біженцями, але навіть вона виявила численні недотримання закону та міжнародних норм, розповів представник комісара ООН у справах біженців в Україні Максим Буткевич.

«Щонайменше 10 із 14 осіб просили надати їм статус біженців, вони висловлювали занепокоєння, що при поверненні на батьківщину їм загрожує смерть. Коли Окружний адміністративний суд Закарпатської області розглядав їхні справи, частина з них не була присутня на засіданнях, а ті з них, які не знали місцевої мови, не отримали перекладачів. Їм не дали змоги оскаржити відмову в наданні притулку. Тим часом прикордонники заявляють, що афганці самі вчинили безлад в аеропорту, і завдали собі тілесних ушкоджень, щоб не їхати», – зауважив представник ООН.

Максим Буткевич також повідомив, що депортація людей до країн, де їм загрожує небезпека, заборонена міжнародними угодами, але в Україні такі випадки трапляються щороку.

Державна прикордонна служба підтверджує, що частина афганців – доправлена на батьківщину. «14 березня троє були депортовані, троє – наступного дня. Решта – очікує депортації у Борисполі», – розповів заступник голови прес-служби відомства Андрій Кучеров.

Раніше Державна прикордонна служба оприлюднила офіційне повідомлення, в якому спростовує факт побиття прикордонниками біженців. Також там ідеться про те, що вони перетинали кордон незаконно, і до прикордонних служб України та Словаччини про надання статусу біженців не зверталися. У зверненні стверджується, що біженці не отримали дозволу на притулок, проте злісно опиралися прикордонникам під час депортації.

Радіо Свобода звернулося за роз’ясненнями до Державної міграційної служби. Однак виявилося, що через адміністративну реформу вона ще не розпочала своєї роботи. Про повідомив заступник керівника відомства Андрій Теслюк. Натомість попередня установа, яка опікувалася мігрантами, формально вже ліквідована, і це є однією з причин того, що іноземці в Україні не отримують притулку, вважають у представництві ООН з питань біженців.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG