Доступність посилання

ТОП новини

Італія таки сповільнює атомний курс


З огляду на невтішний розвиток подій на реакторах японської АЕС «Фукусіма-1» уряд Італії налаштований наразі зупинити реалізацію атомної програми. «Ми повинні добре подумати над тим, що сталося в Японії», – сказав міністр з економічного розвитку Паоло Романі. Він закликав урядовців та фахівців-атомників зупинитися на певний час, щоб з’ясувати, як діяти далі, інформує кореспондент Радіо Свобода.

Більш категоричною була його колега, міністр з навколишнього середовища Стефанія Престіджакомо. За її словами, необхідно зійти з атомного курсу, але «у м’який спосіб». Вона дала зрозуміти, що відстоюванням атомної програми правоцентристи можуть втратити підтримку електорату. «Ми не можемо ризикувати програти вибори через атом», – цитує слова міністра агентство ANSA.

Подібної думки дотримується і прем’єр Сільвіо Берлусконі, який чекає на нові розпорядження Євросоюзу стосовно перегляду системи безпеки на атомних станціях.

Раніше, відразу після катастрофи в Японії, уряд Італії однозначно заявляв, що не відмовиться від планів повернення до ядерної енергетики. На Апеннінах планували будувати чотири нові АЕС «третього покоління».

На сьогодні Італія – одна з небагатьох безатомних європейських держав. 24 роки тому в країні закрили реактори після того, як на референдумі більшість громадян не підтримала виробництво атомної енергії.

Країна майже повністю залежить від іноземних енергоресурсів, 80 відсотків яких імпортує з-за кордону.
XS
SM
MD
LG