Доступність посилання

ТОП новини

У Києві відбудеться фестиваль документального кіно


25-31 березня у Києві відбудеться Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини «DocudaysUA». Про це на прес-конференції у Києві повідомили організатори фестивалю, серед яких – і Українська Гельсінська спілка з прав людини.

Член відбіркової комісії фестивалю, режисер Роман Бондарчук розповів, що цього року комісія відібрала 30 фільмів: 15 фільмів-учасників творчого конкурсу і 15 фільмів – правозахисного. «Передивилися ми більше 350 фільмів, і я можу сказати, що цього року програма чи не найсильніша за всі чотири роки, які я працюю у відбірковій комісії», – зазначив Роман Бондарчук.

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський наголосив, що цього року гаслом фестивалю є вислів «Перемагай щодня!». «Це гасло якраз спрямоване на те, щоб людина боролася за свої права, оскільки кількість цих перемог в результаті дає те, що життя в країні стає кращим», – додав правозахисник.

Організатори також розповіли, що цього разу фестиваль приєднався до міжнародної акції «Порожній стілець» на підтримку правозахисника, лауреата Нобелівської премії миру Лю Сяобо.

«У грудні минулого року Україна спершу відмовилася брати участь у церемонії вручення Нобелівської премії миру, потім під тиском громадськості і міжнародної спільноти все-таки взяла участь. Але іміджу України було завдано велику шкоду. Ми хочемо привернути увагу до цієї помилки в мисленні державних органів, оскільки такі дії – це елементарне нерозуміння певних світоглядних цінностей. Загалом, цю акцію підтримують багато європейських фестивалів», – сказав Володимир Яворський.

Міжнародний фестиваль документального кіно відкриватиме фільм «Інший «Челсі»: історія з Донецька» німецького режисера Якоба Пройсса.

За словами організаторів, вхід на всі покази для глядачів безкоштовний.
XS
SM
MD
LG