Доступність посилання

ТОП новини

Комуністи провокують розкол у пропрезидентській більшості (огляд преси)


Київ – Наближення парламентської кампанії знову ставить під удар дружбу комуністів і капіталістів. Як пише «Ділова столиця», Партія регіонів найближчим часом може залишитися без конституційної парламентської більшості.

Керівництво фракції комуністів, нарікаючи на невиконання владою взятих на себе соціальних зобов’язань, погрожує виходом із пропрезидентської коаліції. Хоча справжня причина, на думку газетярів, – нова концепція виборчого законодавства, що зведе до мінімуму присутність комуністів у майбутньому парламенті. Відтак, перехід в опозицію дозволить комуністам захистити свої електоральні позиції. Заголовок статті – «Лівих понесло».

В Україні останнім часом нестримно дорожчають не лише продукти, а й депутати. Як нагадує газета «День», нещодавно парламентарії дружно підтримали постанову про збільшення витрат на своє утримання майже до мільярда.

«Демократія дорого коштує», – наголосив Володимир Литвин.

Хоча, як зауважує видання, «демократія» у Верховній Раді останнім часом неабияк подешевшала. Навіть час говорити про катастрофічне знецінення. Стаття називається «Дешева демократія для «дорогих» депутатів».

Інший дописувач газети «День», нарікаючи на часту критику діяльності Верховної Ради і мусування в ЗМІ ідеї скорочення депутатського корпусу, зауважує про зворотній бік такого ідеї. В умовах, коли Партія регіонів домінує у владі та має можливості активного використання адмінресурсу, скорочення числа депутатів може призвести до узурпації влади в новому, «урізаному» парламенті.

А якщо до цього ще й підвищити прохідний бар’єр, про що активно ведуться дискусії у високих сферах, тоді український парламентаризм виявиться в ще більшій небезпеці, ніж навіть в нинішній ситуації. Про це наголошується в матеріалі «Чи можливе перезавантаження Ради?».

Після приходу до влади нової команди українська опозиція опинилася розшматованою, а відтак слабкою, стверджує газета «Голос України».

Єдине, що наразі об'єднує всіх опозиційних політиків, – жорстка критика дій влади. Натомість немає ані ґрунтовних альтернативних програм розвитку, ані системного бачення реформ на противагу урядовим.

Прикладом неспроможності опозиції вести реальну боротьбу стало намагання відправити у відставку міністра освіти Дмитра Табачника. І хоча він не подобається політикам із різних політичних таборів (і навіть декому в адміністрації Президента), зараз його звільнення вже ніхто не вимагає. А після адмінреформи його повноваження навіть розширилися.

Більше про опозицію йдеться в статті «Рік опозиції: хто в ліс, а хто по дрова».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG