Доступність посилання

ТОП новини

Хара залишиться головою Федерації профспілок – заступник голови ФПУ


Василь Хара
Василь Хара

Київ – Сьогодні у Києві відкривається VI З’їзд Федерації професійних спілок України. На з’їзд мають приїхати близько 700 представників профспілок і територіальних профоб’єднань. Серед питань розгляду – переобрання голови Федерації профспілок, обговорення трудових прав громадянам та умов для захисту інтересів працюючих. І більше про це – в розмові з постійним представником профспілок в уряді, заступником голови Федерації профспілок України Григорієм Осовим.

– Вага профспілки сьогодні значно відрізняється від тієї, якою була колись, влада зараз менше до неї дослухається. Чому вага профспілок падає?

– Я б не сказав, що влада не дослухається. Були різні варіанти підвищення цін, у першу чергу, на газ та електроенергію. У результаті активних дій профспілок, зокрема, до тих вимог, які виставляє МВФ, ми кілька разів проводили пікетування, мали телефонні мости з Вашингтоном, нам вдалося збити наступ на підвищення цін. І, як Ви бачите, поки що не ухвалене рішення про 50-відсоткове підвищення ціни на газ, як це передбачалося з 1 квітня, і введені диференційовані підходи до оплати за електроенергію.

– Як Ви оцінюєте зараз співпрацю профспілок і уряду?

– Ми перебуваємо у соціальному діалозі. У листопаді минулого року ми уклали генеральну угоду на 2010-2012 роки. Всі проекти документів, які уряд продукує, передаються для погодження, для розгляду і для висновків у спільному представницькому органі профспілок. Проте, ми бачимо, що є рецидиви у цих стабільних відносинах, коли уряд намагається обійти профспілки. Таке було під час ухвалення Держбюджету-2011, а також при поданні законопроекту про так звану пенсійну реформу. Це викликало різку реакцію з боку спільного представницького органу та Федерації профспілок. Ми цю позицію не змінили, гостро критикуючи уряд, вимагаючи перегляду цих положень.

– Наскільки традиційні профспілки сьогодні здатні відображати реальні настрої людей?

– У нас є великі комунікації, і рівень цих комунікацій забезпечується, починаючи з первинної організації. .. Тому настрої, вимоги і почуття членів профспілок Федерація профспілок відчуває щоденно і оперативно вживає заходів, щоб нейтралізувати наступ на права працівників, використовуючи різні засоби. Вчора ми мали змогу побачити, як профспілки освітян проводили пікетування будівлі Кабінету Міністрів, вимагаючи підвищення заробітної плати вчителям.

– Ви сьогодні на новий термін обираєте голову. Ваш прогноз, чи зміниться очільник ФПУ?

– Думаю, що ні. Упродовж січня, лютого та березня, ми проводили по всій Україні зустрічі з профспілковим активом. Можу сказати, що абсолютна більшість членських організацій підтримує кандидатуру Василя Хари. Це є і офіційні рішення колегіальних органів, і останнє засідання Ради ФПУ теж було одностайним щодо висунення Василя Хари на повторний строк на голову Федерації.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG